CIASTO POMARAŃCZOWE Z LUKREM
Składniki(okrągła
blaszka 17cm)
-3 jajka M
-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
-100g ksylitolu
-1 średnia pomarańcza z cienką skórką
-4 łyżki świeżego soku z pomarańczy
-160 wiórków kokosowych drobno zmiksowanych
-szczypta soli
lukier:
-40ml świeżego soku z pomarańczy
-160g erytrolu zmiksowanego na cukier puder
-1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy (prędzej spażyć!)
Sposób
przygotowania:
-pomarańczę dokładnie szorujemy
-pomarańczę wkładamy do garnuszka i zalewamy wodą (musi być przykryta) i
doprowadzamy do wrzenia
-odlewamy wodę i nalewamy świeżą (w ten sposób pozbywamy się goryczy)
-gotujemy około 1,5h, aby pomarańcza była miękka
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-wyjmujemy z garnuszka, kroimy na kawałki i odstawiamy aby ostygła
- pomarańczę blendujemy na papkę
-białka oddzielamy od żółtek
-białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodajemy po łyżce
ksylitolu (100g) , aż masa będzie lśniąca i gęsta
-żółtka łączymy z resztą ksylitolu (20g) i miksujemy na puch
-dodajemy papkę pomarańczową , wiórki, sok z pomarańczy oraz proszek i
dokładnie miksujemy
-dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie miezamy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę
-pieczemy 1h , wyjmujemy z piekarnika i studzimy
lukier:
-do miseczki wlewamy sok z pomarańczy
-dodajemy po łyżce erytrolu i za każdym razem dokładnie mieszamy
-dodajemy skórkę z pomarańczy i ponownie mieszamy
-gotowy lukier nakładamy na ciasto
-ciasto wkładamy do lodówki
Smacznego i na zdrowie!
TEN PRZEPIS ZNAJDZIESZ W MOJEJ KSIĄŻCE
Muszę powiedzieć, że ostatnio mam mega ochotę na takie ciasto. Dzięki wielkie za przepis!
OdpowiedzUsuńNigdy wcześniej nie jadłem ciasta pomarańczowego. Może czas najwyższy to zmienić? :D
OdpowiedzUsuń