ZDROWE BATONIKI TWAROGOWE










Składniki:
-250g twarogu półtłustego 
-1 żółtko od szczęśliwej kurki
-40g masła
-60g erytrolu/ksylitolu zmiksowanego na cukier puder
-1 łyżka soku z cytryny
-120-130g gorzkiej czekolady min. 90% kakao

Sposób przygotowania:
-czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej
-foremki sylikonowe smarujemy rozpuszczoną czekoladą (dno i boki)
-foremki wstawiamy do zamrażalnika na około 15 minut, aż czekolada stwardnieje
-twaróg dokładnie blendujemy
-masło z dodatkiem słodzidła miksujemy na puch
-w trakcie miksowania dodajemy żółtko, sok z cytryny i po łyżce twarogu
-do foremek nakładamy masę twarogową i ponownie wkładamy do zamrażalnika na około 10-15minut
-górę batoników smarujemy czekoladą (w razie potrzeby ponownie rozpuszczamy czekoladę)
-batoniki wkładamy do zamrażalnika na około 10minut

Smacznego i na zdrowie!


 

15 komentarzy:

  1. Hmmm ja chyba bym po prostu dodała do tego miodu :) Mam go zawsze pod ręką, substancje słodzące - niekoniecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować z miodem. Ja z kolei zawsze mam pod ręką słodziki :)

      Usuń
  2. O, bardzo sympatyczne.
    A twaróg wszelaki uwielbiam w każdej postaci...
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie batoniki na pewno by przypadły do gustu :)).

      Usuń
  3. CO TO ZNACZY ZOLTKO OD SZCZEJSLIWEJ KURKI.TAKIE COS NIE ISTNIEJE! MASLO TEZ NIE JEST OD SZCZESLIWEJ KROWY!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szczęśliwe kury to te co się karmią na terenie posiadłości ,dostęp do wszelkiej zieleniny i owadów, ja takie mam i pewne jest,że jaja inaczej smakują

      Usuń
  4. Czy jajko jest niezbędne? Trochę obawiam się surowego żółtka..

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wyglądają i super że z ksylitolem można zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zastanawiam się czy bez problemu wyjdą z foremek 🤔. Siedzą w zamrażalniku...

    OdpowiedzUsuń
  7. Zamiast cukru nawet roślinnego zawsze dodaje zmiksowane morele

    OdpowiedzUsuń
  8. Chyba babeczki a nie batoniki

    OdpowiedzUsuń