OLEJ Z WIESIOŁKA- PRZYJACIEL KAŻDEJ KOBIETY
OLEJ Z WIESIOŁKA jest wysoko ceniony przez przemysł farmaceutyczny i kosmetyczny. Sekret jego niezwykłych właściwości tkwi w obecności bardzo ważnych niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych: gamma-linolenowego (GLA) oraz linolowego, których organizm nie w stanie samodzielnie wytworzyć. Poza tym olej wiesiołkowy zawiera cenną witaminę E, zwaną witaminą młodości,która zapewni nam zdrowie, witalność oraz urodę.
Wpływ wiesiołka na organizm:
-poprawia stan skóry (leczy trądzik, wypryski łuszczycę) oraz paznokci,
-poprawia płodność oraz reguluje zaburzenia cyklu miesiączkowego, a także łagodzi dolegliwości przedmiesiączkowe i menopauzalne, (uderzenia gorąca, nocne poty, obfite krwawienia itp.)
-neutralizuje stany zapalne,
-usprawnia pracę mózgu,
-chroni przed miażdżycą, nadciśnieniem tętniczym i innymi chorobami związanymi z układem krążenia,
-sprzyja równowadze emocjonalnej, przeciwdziała stanom lęku, strachu i depresji,
-poprawia pamięć, koncentrację, zdolność uczenia
-chroni przed miażdżycą, nadciśnieniem tętniczym i innymi chorobami związanymi z układem krążenia,
-reguluje stany emocjonalne- zapobiega stanom lękowym, strachu i depresji,
-pomaga w migrenie,-zwalcza komórki rakowe,
Prostaglandyny obronne
Większość rezultatów działanie niezbędnych kwasów tłuszczowych wynika z przekształcenia ich przez organizm w podobne do hormonów substancje zwane prostaglandynami(PG), które odgrywają pewną rolę w regulowaniu funkcjonowania każdego narządu i każdej komórki każdego ciała.
Istnieje wiele różnych rodzajów prostaglandyn (PGE1, PGE2, PGE3), które różnią się od siebie oddziaływaniem na ludzki organizm. W każdym organizmie obecnych jest setki prostaglandyn są prostaglandyny zapalne i przeciwzapalne(obronne)- zawsze musi być zachowana równowaga, aby organizm mógł się bronić przed infekcjami i chorobami.
Teraz skupimy się na działaniu leczniczym PGE1, które są przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe i przeciwzakrzepowe. Żeby nastąpiła prawidłowa przemiana do przeciwzapalnych prostaglandyn, nasz organizm musi poradzić sobie z przekształceniem kwasów tłuszczowych.
Niezbędny jest do tego enzym delta 6-desaturazy, którego u większości ludzi brakuje z powodu współczesnego stylu życia i nawyków żywieniowych:
-spożywania kwasów tłuszczowych trans pochodzenia utwardzonych olejów,
-stresu,
-palenia papierosów,
-niedożywienia
-przetworzona żywność
-nadmiernego spożywania alkoholu
-przyjmowania aspiryny i większości innych leków syntetycznych
-nadmiaru tłuszczów nasyconych i cholesterolu
-niedobory składników odżywczych, szczególnie witaminy C, E, B6, B3 oraz cynku i magnezu
Wszystkie te czynniki prowadzą do zachwiania równowagi i organizm zaczyna wytwarzać prostaglandyny zapalne (pro miażdżycowe i pro zakrzepowe)
Regularne spożywanie oleju z nasion wiesiołka z odpowiednio skomponowaną dietą pobudza sprawność enzymu delta 6-desaturazy. Wtedy właściwie przebiega szlak metaboliczny i mamy przywrócony porządek i organizm produkuje prostaglandyny obronne.
Na co zwrócić uwagę przy zakupie oleju z wiesiołka?
-olej musi być tłoczony na zimno
-olej musi być zapakowany w ciemną butelkę
-olej musi być przechowywany w ciemnych warunkach chłodniczych (lodówka)
Jak spożywać olej z wiesiołka?
Tylko i wyłącznie na zimno gdyż podgrzany traci swoje cenne właściwości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz