FOOD FORUM- CZASOPISMO SPECJALISTYCZNE O ŻYWIENIU

Jako dietetyczka bardzo chętnie sięgam po różne książki oraz czasopisma z dziedziny żywności i żywienia, aby z dnia na dzień coraz bardziej wzbogacać swoją wiedzę. Jednym z takich czasopism, które lubię czytać jest największe w Polsce pismo FOOD FORUM- dwumiesięcznik dotykający najważniejszych tematów z dziedziny żywności i żywienia.



FOOD FORUM, jest profesjonalnym magazynem o żywności i żywieniu, który istnieje na rynku od 2013r. Został stworzony przez największe autorytety medyczne i dietetyczne w kraju. Autorzy powołują się na najnowsze
 doniesienia i badania- pokazując na co zwrócić uwagę, jak w racjonalny sposób sięgać po suplementację, a także zwracają uwagę, że aktywność fizyczna jest nieodłącznym elementem zdrowego stylu życia. Celem FOOD FORUM jest edukacja żywieniowa i dostarczenie fachowej wiedzy na temat produktów, które są dostępne na rynku. Czasopismo skierowane jest do wszystkich, dla których odpowiednia dieta i zdrowy styl życia są istotnym elementem dnia codziennego.


W każdym z wydań pojawia się tematyka dotycząca:
  • suplementacji oraz suplementacji wspomagających leczenie chorób
  • przeglądu najnowszych trendów żywieniowych,
  • wytycznych żywieniowych w przypadku niedoborów,
  • postępowania żywieniowego w najczęstszych chorobach cywilizacyjnych,
  • zastosowania diet eliminacyjnych, uszczelnianie jelita, probiotykoterapia,
  • budowania świadomości żywieniowej i wskazania zależności pomiędzy dietą a kondycją zdrowotną,
  • wpływu sposobu odżywienia na płodność,
  • zależności między odżywianiem kobiety w ciąży a zdrowiem dziecka,
  • żywienia dzieci i młodzieży – z przykładami zbilansowanych diet,
  • zaburzeń mikrobioty w sporcie,
  • wytycznych dotyczących kształtowania sylwetki 
Pojedyncze egzemplarze FOOD FOORUM pojawiają się co dwa miesiące w sieci saloników Empik. Dla ułatwienia-  prenumeratę można zamówić na stronie internetowej magazynu Aktualnie w sprzedaży jest wydanie czerwiec/lipiec 2017r, ale już wkrótce (25 sierpnia) premiera kolejnego numeru. Każde wydanie czasopisma ma 120 stron.

W bieżącym numerze została poruszona m.in tematyka:-oleju z wiesiołka i jego właściwości
-najnowszych schematów żywieniowych przy nietolerancji glutenu
-wpływu antybiotykoterapi na problemy jelitowe u dzieci
-żywienia w zaburzeniach nieurodegeneracyjnych
-regulacji prawnych zawodu dietetyka
-atopowego zapalenia skóry
-problemu nadwagi i otyłości u dzieci






Jednym z najbardziej interesujących tematów, który mnie niesamowicie zaciekawił jest ŻYWIENIE W ZABURZENIACH NEURODEGENERACYJNYCH, który dzisiaj jest powszechnym problemem dotykającym nie tylko osoby w podeszłym wieku, ale również coraz młodszych ludzi. Neurodegeneracja mózgu, to proces zwyrodnienia komórek nerwowych, który najczęściej występuje w chorobie Alzheimeria ,Parkinsona czy stwardnieniu rozsianym. Są to schorzenia, które aktualnie są najpoważniejszymi chorobami z jakimi zmagają się ludzie. 
Neurodegeneracja mózgu objawia się w postaci problemów z pamięcią, mgłą umysłową, problemami ze skupieniem i koncentracją. Te symptomy niestety często są bagatelizowane i przeważnie tłumaczone ogólnym zmęczeniem. Przyczynę tego stanu należy upatrywać m.in. w nieprawidłowym sposobie żywienia, czyli braku zaopatrywania mózgu w tlen i glukozę, a z kolei zaburzenia w dostarczeniu tlenu do komórek nerwowych mogą być spowodowane wieloma czynnikami, takimi jak : anemia, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca czy choroby tarczycy.







Cieszę się, że FOOD FORUM poruszył tą tematykę, ponieważ niezwykle mało mówi się o żywieniu w chorobach  układu  nerwowego. Trzeba uświadamiać ludzi, że ryzyko zachorowania na choroby neurodegeneracyjne w dużej mierze zależy od ich stylu życia.

Podsumowując: Czytajcie FOOD FORUM znajdziecie w nim niesamowicie wartościowe oraz rzetelne teksty, dzięki którym jeszcze bardziej pogłębicie swoją wiedzę z zakresu żywności i żywienia


Prenumeratę można zamówić na stronie internetowej FOOD FORUM

Prenumerata jest dostępna w 3 wariantach:

- ekonomicznym, czyli 6 numerach papierowych
- premium z dodatkowym dostępem do pełnego archiwum czasopisma od początku jego istnienia
- super premium, gdzie poza wydaniami papierowymi i dostępem do archiwum otrzymasz dostęp do prelekcji z największych konferencji w kraju organizowanych przez redakcję czasopisma.



2 komentarze:

  1. Byliśmy wczoraj w Poznaniu.
    Wypróbowałem nowy produkt bez cukru i chemii.
    Z owoców i warzyw. Smaczne jak .... chipsy owocowe.
    Polecam przepyszne.http://www.ekokulture.com

    OdpowiedzUsuń
  2. 56 year-old Software Engineer III Abdul Cater, hailing from Schomberg enjoys watching movies like Eve of Destruction and Whittling. Took a trip to Humayun's Tomb and drives a Gurney Eagle Mk1. Dowiedz sie wiecej

    OdpowiedzUsuń