Prawdziwy cynamon- jak odróżnić i co w sobie kryje





Cynamon jest jedną z moich ulubionych przyraw . Uwielbiam go dodawać do porannej owsianki, wszelkich wypieków i kawy, a w duecie z goździkami daje niezwykły aromat. Idealnie sprawdza się w okresie jesienno-zimowy, ponieważ działa rozgrzewająco . Poza walorami smakowymi, cynamon jest również cudownym lekarstwem w różnych schorzeniach , ale pod warunkiem, że jest prawdziwy i dobrej jakości

Czym różnią się?

CYNAMON CEJLOŃSKI
jest źródłem manganu, błonnika, żelaza i wapnia i sporą ilość cennych antyoksydantów(neutralizują wolne rodniki odpowiedzialne za procesy starzenia organizmu).
-olejkowi cynamonowemu przypisuje się silne działanie bakteriobójcze,
grzybobójcze i dezynfekujące, czyli pomaga utrzymać formę w okresach nasilonych przeziębień i dowiedziono, iż pół łyżeczki cynamonu w połączeniu z jedną łyżką miodu codziennie rano przed śniadaniem przynosi ulgę w bólach stawów już po jednym tygodniu kuracji
dodawany do żywności, hamuje rozwój bakterii i psucie się żywności, co czyni go naturalnym konserwantem.
-niektóre badania sugerują, że cynamon może mieć wpływ na regulację poziomu cukru we krwi, co ma szczególne znaczenie dla osób chorych na cukrzyce.
-napar z cynamonu ma działanie rozkurczowe-łagodzi kobiece dolegliwości związane z bolesnymi miesiączkami i PSM.
-ogranicza wzrost i rozmnażanie drożdżaków np. męczącego wielu ludzi grzyba Candida.
-pomocny w dyslipidemia- skutecznie obniża poziom cholesterolu oraz trójglicerydów
- cynamon może zmniejszyć rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych
- spożywanie cynamonu może spowodować wyraźne obniżenie poziomu tkanki tłuszczowej u diabetyków.

CYNAMON CASSIA- jest tani i chiński, zawiera większe( ponad 1000 razy) stężenie kumaryn(benzo-α-piron) w porównaniu do cynamonu cejlońskiego . Kumaryna, to substancja zapachowowa, które spożywana codziennie, przez dłuższy czas mogże być potencjalnym zagrożeniem np. dla wątroby.





Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza