OLEJ Z CZARNUSZKI-NIE TYLKO NA ALERGIE
Czarnuszka jest skromną i niepozorną roślinką o niezwykłej mocy. Do dziś mówi się o niej "złoto faraonów", bowiem już w starożytnym Egipcie stosowano nasiona czarnuszki jako lekarstwo na przeziębienia, zaburzenia trawienia, bóle głowy, infekcje, stany zapalne i alergie. Kleopatra stosowała czarnuszkę w celach upiększających i leczniczych
Jej pierwszych wielbicielem był sam faraon Tutenchamon, który wierzył w jej cudowne właściwości do tego stopnia, że nie pozwalał służącym pojawiać się w swoim otoczeniu bez przynajmniej jednej buteleczki leczniczego oleju. Co ciekawe olej z czarnuszki został znaleziony w grobowcu Tutanchamona datowanego na 3300 rok p. n. e, a
Zaś Prorok Muhammad mówił: „czarnuszka leczy wszystko - oprócz śmierci”, a znany ojciec medycyny Hipokrates korzystał z czarnuszki w celu pozbycia się dolegliwości trawiennych
Olej z czarnuszki wykorzystuje m. in. medycyna muzułmańska, grecka, rzymska i Ajurweda.
GŁÓWNE SUBSTANCJE AKTYWNE W OLEJU Z CZARNUSZKI:
-kwasy tłuszczowe (m.in linolowy, alfa-linolenowy,eikozadienowy, palmitynowy, mirystynowy )
-fosfolipidy i fitosterole,
-cenne flawonoidy i saponiny,
-alkaloidy (m.in. nigellina, nigellamina, nigellidyna, nigellicyna )
-olejki eterycznego zawierającego m.in. tymochinon, limonen, karwakrol, karwon,
-witaminy: A, E, F, B1, B3, B6, biotyna,
-minerały (m.in. cynk, selen, magnez, wapń, żelazo, sód, potas).
Dlaczego warto włączyć do swojej diety olej z czarnuszki?
-działa antyhistaminowo- poprawia samopoczucie alergikom
-wspomaga czynności trawienne
-pomaga w wzdęciach
-poprawia wydolność płuc, więc jest pomocna dla astmatyków
-pomocny przy nadkwasocie
-zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe,
-zawiera olejek eteryczny zwany tymochinonem, który ma bardzo silne działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne
-zawiera nigellę, która stosowana jest w leczeniu astmy i kaszlu
-normalizuje ciśnienie krwi
-działa hepatoochronnie- chroni i odtruwa miąższ wątroby
-wzmacnia odporność
-chroni przed wzrostem homocysteiny
-ma bardzo silne działanie antygrzybicze - już po 3-10 dnia spożywania czarnuszki zahamowany zostanie wzrost patogenów
-pomaga w chorobach skóry (wypryski, trądzik, łusczyca, poparzenia skórne)
-zawiera sterol i beta sterol, który działa przeciwobrzękowo
-pomaga przy zamianach skórnych - przy trądziku, atopowym zapaleniu skóry , wysypkach, a także przy poparzeniach słonecznych
wpływa na układ rozrodczy- reguluje miesiączki, wspomaga laktację u matek karmiących
-podnosiło poziom hemoglobiny i erytrocytów
zabija bakterie nawet te odporne na antybiotyki, jak: MRSA (gronkowiec złocisty oporny na metycylinę)
-ma działanie antydepresyjne, uspokajające i przeciwlękowe, ponadto może być skuteczny z zwalczaniu symptomów epilepsji i choroby Parkinsona
-chroni przed negatywnymi skutkami chemioterapii i radioterapii
Jaki smak ma olej z czarnuszki?
-korzenny, lekko gorzki z lekką pikantną nutą
Kupując olej z czarnuszki pamiętaj o tym, aby był:
-świeży,
-zimnotłoczony, nierafinowany, niefiltrowany i nieoczyszczony,
-w ciemnej butelce, przechowywany w lodówce i niewystawiony na światło słoneczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz