Batony a'la snickers
Batony snickers są bardzo znanei lubiane, zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Niestety, ale są bardzo kaloryczne i mają kiepski skład.
Baton snickers składa się głównie z cukru, syropu glukozowego, orzeszków ziemnych, miazgi i tłuszczu kakaowego, oleju słonecznikowego, tłuszczu mlecznego, tłuszczu palmowego, serwatki w proszku, lecytyny sojowej, białka jaja w proszku.
Dlatego postanowiłam stworzyć swoją wersję, która jest wegetariańska, bezglutenowa i bezcukrowa.
Takimi batonami można się zajadać bez wyrzutów sumienia :).
Składniki:
spód:
-100g gorzkiej czekolady min 90% kakao
-3 łyżki mleczka kokosowego
-garść potłuczonych orzeszków ziemnych
masa biała:
-150g kaszy jaglanej
-2 łyżki erytrolu
-pół szklanki mleka kokosowego
-1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego
masa daktylowa:
-150g suszonych daktyli
dodatkowo:
-150g orzeszków ziemnych prażonych (można zamienić na orzechy włoskie/laskowe/migdały)
góra:
-100g gorzkiej czekolady min 90% kakao
-3 łyżki mleczka kokosowego
Sposób przygotowania:
masa daktylowa:
-daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10minut aż będą miękkie
-odlewamy wodę i dokładnie blendujemy
masa biała:
-kaszę prażymy w suchym garnuszku, zalewamy wodą, słodzimy i gotujemy do miękkości
-kaszę lekko studzimy, wlewamy mleko kokosowe oraz olej i blendujemy na gęsty krem
spód:
-czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy wodę i intensywnie mnieszamy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy czekoladę
-posypujemy orzeszkami ziemnymi
-wkładamy do zamrażalnika na około 5min, aż czekolada stwardnieje
następnie:
-na spód nakładamy białą masę, na to masę daktylową
-posypujemy obficie orzeszkami
-kolejną czekoladę przygotowujemy tak, jak poprzednią
-nakładamy na orzeszki i wkładamy do lodówki na kilka godzin
Smacznego i na zdrowie!
Baton snickers składa się głównie z cukru, syropu glukozowego, orzeszków ziemnych, miazgi i tłuszczu kakaowego, oleju słonecznikowego, tłuszczu mlecznego, tłuszczu palmowego, serwatki w proszku, lecytyny sojowej, białka jaja w proszku.
Dlatego postanowiłam stworzyć swoją wersję, która jest wegetariańska, bezglutenowa i bezcukrowa.
Takimi batonami można się zajadać bez wyrzutów sumienia :).
spód:
-100g gorzkiej czekolady min 90% kakao
-3 łyżki mleczka kokosowego
-garść potłuczonych orzeszków ziemnych
masa biała:
-150g kaszy jaglanej
-2 łyżki erytrolu
-pół szklanki mleka kokosowego
-1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego
masa daktylowa:
-150g suszonych daktyli
dodatkowo:
-150g orzeszków ziemnych prażonych (można zamienić na orzechy włoskie/laskowe/migdały)
góra:
-100g gorzkiej czekolady min 90% kakao
-3 łyżki mleczka kokosowego
Sposób przygotowania:
masa daktylowa:
-daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10minut aż będą miękkie
-odlewamy wodę i dokładnie blendujemy
masa biała:
-kaszę prażymy w suchym garnuszku, zalewamy wodą, słodzimy i gotujemy do miękkości
-kaszę lekko studzimy, wlewamy mleko kokosowe oraz olej i blendujemy na gęsty krem
spód:
-czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy wodę i intensywnie mnieszamy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy czekoladę
-posypujemy orzeszkami ziemnymi
-wkładamy do zamrażalnika na około 5min, aż czekolada stwardnieje
następnie:
-na spód nakładamy białą masę, na to masę daktylową
-posypujemy obficie orzeszkami
-kolejną czekoladę przygotowujemy tak, jak poprzednią
-nakładamy na orzeszki i wkładamy do lodówki na kilka godzin
Smacznego i na zdrowie!
Mniam :-)
OdpowiedzUsuńCudowny przepis! Na jakim rozmiarze blaszki najlepiej to robić?
OdpowiedzUsuńO mamo, wyglądają nieziemsko! Ta masa z kaszy jaglanej musi być pycha! :)
OdpowiedzUsuńRobiłyśmy kiedyś podobną wersję :D Takie domowe wersje batonów są o niebo lepsze od tych kupnych :D
OdpowiedzUsuńHej! Przepis bardzo fajny, ale lekture postu nieco uprzykrzaja liczne bledy ortograficzne :(
OdpowiedzUsuńWitam. Chodzi o mleczko kokosowe z puszki czy zwykłe kokosowe ?
OdpowiedzUsuńWitam, obojętnie :) .
UsuńPozdrawiam!
Zrobione, nie zawiodlam sie, extra!
OdpowiedzUsuńSuper, ciesze się!
UsuńNa zdrowie :)
w składzie masy białej jest podany olej kokosowy a w sposobie przyrządzenia już go nie ma. W którym momencie go dodajemy?
OdpowiedzUsuńOlej dodajemy do ugotowanej kaszy
UsuńMoże mi ktoś wytłumaczyć po co się dodaje do roztopionej czekolady wodę, ponieważ moja była pięknie roztopiona ale jak dodałem 3 łyżki wody i chciałem wymieszać to mi od razu stwardniała i zrobiła się gęsta masa i już się jej nie dało roztopić.
OdpowiedzUsuńWodę dodaję po to, aby potem, jak czekolada zastygnie nie była bardzo twarda.
UsuńZawsze dodaję wodę i nigdy masa mi nie trwadnieje.
Dałaś mi inspirację i już wiem co zrobię na sylwestra :-). Dziękuję.
OdpowiedzUsuńCzym zastąpić olej kokosowy i mleko kokosowe?
OdpowiedzUsuńNiestety, ale nie :(
UsuńJaki rozmiar blaszki? Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńZ takim przepisem każdy sobie poradzi
OdpowiedzUsuń