Test patelni BALLARINI + przepisy
Dzisiaj przedstawiam wam 2 niezawodne patelnie, które już przetestowałam. Powiem szczerze, że są naprawde świetne i spisały się rewelacyjnie w kuchni.
Pierwszą z nich jest Patelnia granitowa głęboka Ballarini LUCCA GRANITIUM z dwoma uchwytami , która nie zawiera PFOA, związków niklu ani metali ciężkich.
Przygotowałam na niej kaszę jaglaną z pieczonymi buraczkami, brokułem i sadzonym jajkiem
Kilka słów od producenta na temat patelni:
-Absolutną nowością w rodzinie naczyń granitowych firmy BALLARINI jest linia Lucca. Solidność, wysoka jakość i włoski styl – oto, jak można opisać patelnie Lucca.
-Absolutną nowością w rodzinie naczyń granitowych firmy BALLARINI jest linia Lucca. Solidność, wysoka jakość i włoski styl – oto, jak można opisać patelnie Lucca.
-Granitowa powłoka patelni Lucca należy do kategorii non – stick. Oznacza to, ze potrawy nie przywierają do jej powierzchni nawet, jeśli są smażone bez tłuszczu.
-Zaletą powłoki granitowej jest również łatwość utrzymania jej w czystości oraz oryginalny wygląd. Zawarte w niej cząsteczki mineralne gwarantują wysoką odporność na uszkodzenia i zarysowania.
-Korpus patelni Lucca wykonany jest z wysokiej jakości kutego aluminium. Dzięki temu naczynie nagrzewa się szybko i równomiernie, a przy tym jest lekkie i wygodne w stosowaniu.
-Głęboka patelnia linii Lucca stanowi idealne rozwiązanie dla osób, które cenią sobie zarówno nowoczesność, jak i funkcjonalność. Naczynie to świetnie sprawdzi się zarówno jako rondel do duszenia sosów i potraw, naczynie do przyrządzania włoskiej pasty, jak i tradycyjna patelnia do smażenia kotletów czy ryb.
-Dwa ergonomiczne uchwyty ułatwią manewrowanie patelnią. Są one wykonane z tworzywa sztucznego i odporne na temperaturę do 160 stopni – możliwość stosowania w piekarniku.
WYMIARY PATELNI GRANITOWEJ:
-Średnica patelni: 24cm
-Grubość dna: 3,8mm
UCHWYTY PATELNI GŁĘBOKIEJ LUCCA:
-Odporność termiczna do 160 stopni- możliwość
zostawienia w piekarniku
-Uchwyty są wykonane z tworzywa sztucznego- orgonomiczne i wygodnie w stosowaniu
MATERIAŁ:
-Patelnia wykonana jest z kutego wielowarstwowego aluminium wysokiej jakości
WYMIARY PATELNI GRANITOWEJ:
-Średnica patelni: 24cm
-Grubość dna: 3,8mm
UCHWYTY PATELNI GŁĘBOKIEJ LUCCA:
-Odporność termiczna do 160 stopni- możliwość
zostawienia w piekarniku
-Uchwyty są wykonane z tworzywa sztucznego- orgonomiczne i wygodnie w stosowaniu
MATERIAŁ:
-Patelnia wykonana jest z kutego wielowarstwowego aluminium wysokiej jakości
Moja opinia:
-jedzenie nie przywierało do patelni,
-bardzo szybko nagrzewa się
-jest bardzo lekka i poręczna
-łatwo się ją myje
-jest odporna na zarysowania
Jestem w 100% z niej zadowolona! Moją opinię już znacie, zatem teraz zapraszam na smaczną potrawkę:
Składniki:
-100g kaszy jaglanej
-2 średnie buraki
-1 mała cebula czerwona
-1 ząbek czosnku
-1 duże jajko
-kilka różyczek brokuł
-sól, pieprz
Sposób przygotowania:
-buraki dokładnie myjemy i suszymy. Owijamy w folię alumiową i pieczemy w piekarniku do miękkości (około 30minut). Następnie studzimy i kroimy w kostkę
-kaszę jaglaną prażymy na patelni, następnie płuczemy pod wodą i spowrotem wkładamy na patelnie po czym zalewamy wodą (tak aby tylko przykryć)
-cebulkę i czosnek drobno kroimy, dodajemy do kaszy i przykrywamy pokrywką.
-brokuł kroimy na mniejsze kawałki i po 10 minutach dodajemy do kaszy gotujemy kolejne 10 minut
-po upływaie czasu dodajemy buraki, wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy. Dusimy około 10 minut
-wbijamy jajko, przykrywamy pokrywką i czekamy aż jajko się zetnie (około 5 minut)
Kolejnym produktem jest Patelnia granitowa grillowa Ballarini LUCCA GRANITIUM na której przygotowałam faszerowanego grillowanego pstrąga z frytkami z dyni
Kilka słów od producenta na temat patelni grillowanej:
-Na grillowej patelni linii Lucca z łatwością przygotujesz mięso, ryby czy też warzywa – beztłuszczowo i wygodnie. Faktura dna patelni grillowej to charakterystyczne rowki, umożliwiające ściekanie wytopionego tłuszczu. Nadają one przygotowywanej potrawie wygląd dania z grilla. Patelnia grillowa zaopatrzona jest również w praktyczne wyżłobienia z boku, które ułatwiają wylanie nadmiaru wytopionego tłuszczu.
-Korpus patelni grillowej Lucca wykonany jest z wysokiej jakości kutego aluminium. Dzięki temu naczynie nagrzewa się szybko i równomiernie, a przy tym jest lekkie i wygodne w stosowaniu.
-Patelnia zaopatrzona jest we wskaźnik temperatury Thermopoint. Dzięki niemu z łatwością można określić, kiedy naczynie jest odpowiednio gorące, aby rozpocząć smażenie. Wskaźnik poinformuje nas też, kiedy patelnia ostygnie i można bezpiecznie ją oczyścić.
-Całości dopełnia ergonomiczna, wygodna rączka z tworzywa sztucznego, odporna na temperaturę do 160 stopni.
WYMIARY:
WYMIARY:
Rozmiar: 28 cm x 28 cm
Grubość dna :3,8 mm
UCHWYT PATELNI LUCCA
UCHWYT PATELNI LUCCA
-Zaopatrzony we wskaźnik temperatury THERMOPOINT, który sygnalizuje poziom nagrzania oraz wystudzenia patelni.
-Odporność termiczna do 160 stopni – możliwość zastosowania w piekarniku.
-Uchwyt nie nagrzewa się.
MATERIAŁ:
MATERIAŁ:
Patelnia wykonana jest z kutego, wielowarstwowego aluminium wysokiej jakości.
Moja opinia:
Faktycznie do grillowania nie trzeba używać tłuszczu, patelnia bardzo szybko nagrzewa się o czym informuje wskaźnik temperatury THERMOPOINT. Jedzenie wychodzi wyśmienite, równomiernie zgrillowane. Krótko mówiąc: nie mam żadnych zastrzeżeń!
Moja opinia:
Faktycznie do grillowania nie trzeba używać tłuszczu, patelnia bardzo szybko nagrzewa się o czym informuje wskaźnik temperatury THERMOPOINT. Jedzenie wychodzi wyśmienite, równomiernie zgrillowane. Krótko mówiąc: nie mam żadnych zastrzeżeń!
Teraz zapraszam na pyszną rybę faszerowaną cebulką oraz pietruszką! :)
Składniki:
-2 pstrągi
-kawałek dyni hokkaido
-1 czerwona cebula
-pęczek pietruszki
-sól, pieprz
Sposób przygotowania:
-rybę dokładnie myjemy i suszymy
-cebulę kroimy w piórka, pietruszkę drobno szatkujemy
-rybę faszerujemy cebulką i pietruszką i przyprawiamy
-dynię kroimy na kształ frytek
-patelnię rozgrzewamy
-dynię przekładamy na patelnię i grillujemy do miękkości
-dodajemy rybę i dalej grillujemy
Smacznego!
Na zakończenie mogę tylko napisać, że szczerze i z całego serca polecam produkty tej firmy. Spełniły moje oczekiwania w 100%. Jak dla mnie są numerem jeden na rynku!
Zapraszam do sklepu BALLARINI: (KLIK)
P.S kto ma ochotę na konkurs w którym będzie można wygrać patelnię BALLARINI? :)
Składniki:
-2 pstrągi
-kawałek dyni hokkaido
-1 czerwona cebula
-pęczek pietruszki
-sól, pieprz
Sposób przygotowania:
-rybę dokładnie myjemy i suszymy
-cebulę kroimy w piórka, pietruszkę drobno szatkujemy
-rybę faszerujemy cebulką i pietruszką i przyprawiamy
-dynię kroimy na kształ frytek
-patelnię rozgrzewamy
-dynię przekładamy na patelnię i grillujemy do miękkości
-dodajemy rybę i dalej grillujemy
Smacznego!
Na zakończenie mogę tylko napisać, że szczerze i z całego serca polecam produkty tej firmy. Spełniły moje oczekiwania w 100%. Jak dla mnie są numerem jeden na rynku!
Zapraszam do sklepu BALLARINI: (KLIK)
P.S kto ma ochotę na konkurs w którym będzie można wygrać patelnię BALLARINI? :)
Bardzo fajna ta patelnia. Wygląda na solidną, a z tego co wiem to producent cieszy się bardzo dobrą opinią.
OdpowiedzUsuńNiestety, zakupiłam patelnie granitowe tej firmy z serii Portofino i dwie z nich zbrązowiały na dnie po pierwszym użyciu na kuchence indukcyjnej, a producent nie odpowiada od kilku tygodni na reklamację :(
OdpowiedzUsuńTypowy objaw przegrzania patelni. Indukcja potrafi rozgrzac patenie blyskawicznie do 500-600 st.C.
UsuńZadna powloka tego nie wytrzyma
:)
OdpowiedzUsuńCałkiem fajnie wygląda ta patelnia. Widziałam też tu https://www.oleole.pl/patelnie,_zwilling.bhtml polecane i dobrej jakości, można mieć dylemat na jaką się konkretnie zdecydować. Na pewno teraz podstawa to powłoka nieprzywierająca i to, żeby na patelni można było smażyć na kuchence indukcyjnej. Spora część patelni umożliwia też pieczenie w nich w piekarniku. Uniwersalne naczynie.
OdpowiedzUsuńteż mi cząstkowy test patelni... na zasadzie kopiuj ze strony producenta i wklej dla mas.
OdpowiedzUsuńAaaa te patelnie są genialne w swojej cenie. Ja kupowałem sporo akcesorii kuchennych i naczyń kuchennych jak garnki czy właśnie patelnie Ballarini przez ówczesną stronę ballarini.pl, która przekierowuję teraz na sklep pod nazwą niemieckiego producenta Zwilling
OdpowiedzUsuń