CIASTO POMARAŃCZOWE Z LUKREM

 


Składniki(okrągła blaszka 17cm)
-3 jajka M
-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
-100g ksylitolu
-1 średnia pomarańcza z cienką skórką
-4 łyżki świeżego soku z pomarańczy
-160 wiórków kokosowych drobno zmiksowanych
-szczypta soli

lukier:
-40ml świeżego soku z pomarańczy
-160g erytrolu zmiksowanego na cukier puder
-1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy (prędzej spażyć!)

 

Sposób przygotowania:
-pomarańczę dokładnie szorujemy
-pomarańczę wkładamy do garnuszka i zalewamy wodą (musi być przykryta) i doprowadzamy do wrzenia
-odlewamy wodę i nalewamy świeżą (w ten sposób pozbywamy się goryczy)
-gotujemy około 1,5h, aby pomarańcza była miękka
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-wyjmujemy z garnuszka, kroimy na kawałki i odstawiamy aby ostygła
- pomarańczę blendujemy na papkę
-białka oddzielamy od żółtek
-białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodajemy po łyżce ksylitolu (100g) , aż masa będzie lśniąca i gęsta
-żółtka łączymy z resztą ksylitolu (20g) i miksujemy na puch
-dodajemy papkę pomarańczową , wiórki, sok z pomarańczy oraz proszek i dokładnie miksujemy
-dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie miezamy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę
-pieczemy 1h , wyjmujemy z piekarnika i studzimy

lukier:
-do miseczki wlewamy sok z pomarańczy
-dodajemy po łyżce erytrolu i za każdym razem dokładnie mieszamy
-dodajemy skórkę z pomarańczy i ponownie mieszamy
-gotowy lukier nakładamy na ciasto
-ciasto wkładamy do lodówki


Smacznego i na zdrowie!



                                   TEN PRZEPIS ZNAJDZIESZ W MOJEJ KSIĄŻCE

                                       

2 komentarze:

  1. Muszę powiedzieć, że ostatnio mam mega ochotę na takie ciasto. Dzięki wielkie za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy wcześniej nie jadłem ciasta pomarańczowego. Może czas najwyższy to zmienić? :D

    OdpowiedzUsuń