Kilka słow na temat wapnia w diecie
Wapń
jest pierwiastkiem, który należy do makroelementów. W organiźmie znajduje się
1.0-1,5 kg Ca2+. Najgwałtowniejszy przyrost masy kostnej obserwuje się w
okresie dojrzewania, kiedy przyrasta około połowy końcowej masy szkieletu.
U dziewcząt najszybszy okres mineralizacji kości występuje
między 12, 1 5 rokiem życia, a u chłopców ten szczyt przypada między 14, a 17
rokiem życia. Szczytowa masa kostna- moment, w którym obserwuje się największą
gęstość i zawartość mineralną kości występuje między 25, a 35 rokiem życia
(Davies i wsp.,2004)
Wapń pełni szereg w funkcji w naszym organiźmie i jest podstawowym
składnikiem zębów oraz kości. W formie soli wapnia- hydroksyapatyt jest
składnikiem kości odpowiedzialnym za jej wytrzymałość na zginanie i zgniatanie.
Oprócz budulca kości, wapń jest niezbędny dla funkcjonowania wielu enzymów
metabolizmu energetycznego. Na przykład aktywuje fosforylazę glikogenową, która
jest kluczowym enzymem w mięśniach i wątrobie, a także aktywizuje lipazę oraz
ATPazy, niezbędnej do uwalniania energii z ATP. Ponadto produkuje wiele
hormonów np. kalcytonina, parathormon
czy kalcytriol, odpowiadających za gospodarkę wapniową organizmu.).
Oprócz tego wapń pobudza skurcz mięśnia poprzecznie
prążkowanego uczestnicząc w transmisji impulsów nerwowych, a także utrzymuje
równowagę kwasowo-zasadową. Razem z witaminą K bierze udział w krzepnięciu
krwi, aktywując czynniki przekształcające protrombinę w trombinę oraz
stabilizując powstały skrzep. Co wpływa na gojenie się ran. Dodatkowo wapń
bierze udział w p transporcie składników odżywczych i innych substancji przez
błony komórkowe.
Niedobór wapnia:
-mrowienie warg, języka, palców lub nóg
-bóle mięśni oraz kurczenie mięśni, rąk, stóp i twarzy
-u dzieci na skutek niedoboru witaminy D wywołuje krzywicę,
natomiast u dorosłych osteomalację czyli demineralizację prowadzącą do
rozmiękania i deformacji kości
-choroby dziąseł
-tężyczka (nadmierna pobudliwość mięśni do skurczu)
-zaburzenia rytmu serca
-stany lękowe i depresyjne
Nadmiar wapnia:
-zwiększa ryzyko kamieni nerkowych
-hamuje wchłanianie innych składników pokarmowych (cynk,
żelazo)
-zaburza pracę serca
Co zmniejsza wchłanianie wapnia?
-wyższe pH
-obecność nierozpuszczalnych frakcji błonnika pokarmowego
-nadmiar tłuszczów nasyconych w diecie
-szczawiany które występują np. w rabarbarze, szczawiu, czy
kakao
-fityniany występujące w zbożach i strączkach
-duża zawartość fosforu w pożywieniu
-cukier i żywność rafinowana
-nadmiar soli
-niskie stężenie estrogenów
-zaburzenia odżywiania
-choroby układu trawiennego np. choroby jelit (np.
owrzodzenie dwunastnicy, jelito drażliwe, choroba Crohna) bowiem wapń wchłania
się w jelicie cienkim.
-nadmiar białka zwierzęcego
-alkohol- prowadzi do uszkodzenia komórek kościotwórczych
-tytoń- powoduje zaburzenia w działaniu hormonów płciowych.
Co za tym idzie zmniejszona produkcja estrogenów. Dodatkowo dym papierosowy
zawiera metale ciężkie, a w tym np. kadm, który zaburza prawidłową strukturę
kości
-leki np. odwadniające, związki zobojętniające kwaśną treść
żołądkową
-kawa, herbata
-nadmiar soli
Jak zwiększyć wchłanianie wapnia?
-dostateczna ilość witaminy D np. poprzez przebywanie na
słońcu i spożywanie żywności bogatej w tą witaminę (tłuste ryby morskie np:
sardynki, śledzie). Witamina D ułatwia wchłanianie wapnia oraz pobudza
tworzenie tkanki kostnej
-spożywanie produktów bogatych w wapń, magnez i inne
minerały, szczególnie ziarna zbóż, rośliny strączkowe, zielone warzywa
liściaste (także trawy zbóż lub mikroalgi) oraz wodorosty
-regularnie wykonuj umiarkowane ćwiczenia fizyczne, by
przeciwdziałać utracie wapnia i zwiększyć masę kostną. Żeby zapobiec utracie
wapnia, kości muszą dźwigać ciężar i przeciwstawiać się sile ciążenia, czego
dowiodły badania przeprowadzone na astronautach przebywających w stanie
nieważkości
-należy namaczać ziarna i rośliny strączkowe przed
gotowaniem, aby zneutralizować zawarty w nich kwas fitynowy, który w przeciwnym
wypadku zwiąże cynk, magnez, wapń i inne minerały obecne w pożywieniu
-rzadko używaj produktów zawierających kwas szczawiowy,
takich jak: żurawina, rabarbar, śliwki, szpinak, burak liściasty i botwina
-unikaj odtłuszczonych produktów mlecznych- są one pozbawione
tłuszczu i enzymów, które są konieczne do prawidłowego wchłaniania wapnia
-spożywaj produkty bogate w krzem, bowiem jest on konieczny
do skutecznego wykorzystania wapnia i wzmocnienia kości. Jest on składnikiem
wszystkich tkanek łącznych w ciele, w tym także krwi, ścięgien i chrząstek,
dlatego jest niezbędny zarówno do utrzymania ich w zdrowiu, jak i do ich
odbudowy.
-zadbaj o dostateczną podaż witaminy C w diecie, która
wspomaga budowę kolagenu- ważnego składnika kości
-wzbogać swoją dietę o produkty bogate w magnez
-włącz do swojej diety produkty bogate w chlorofil, które są
cennym źródłem wapnia. W centrum cząsteczki chlorofilu znajduje się również
magnez. Większość roślin zielonych stanowi cenne źródło fosforu i witamin A i
C, które wpływają na przyswajanie wapnia. Poza tym pożywienie zawierające
chlorofil działa jak pewnego rodzaju zmagazynowane światło słoneczne, które w
organizmie funkcjonuje podobnie do witaminy D, regulując poziom wapnia.
Najlepsze źródła wapnia:
-kelp,
-kombu,
-suszona trawa jęczmienną bądź pszeniczna,
-zielone warzywa liściaste (np. jarmuż, brokuły, nać
pietruszka),
-nori,
-orzechy laskowe,
-rośliny strączkowe,
-sfermentowane produkty sojowe,
-ziarna sezamu,
-migdały,
-kapusta włoska,
-suszone figi,
-mak,
-sezam,
-nasiona słonecznika,
-rzeżucha,
-suszone morele,
-amarantus,
-ryby (szprotka, śledź, sardynki),
-mleko kozie
Produkty roślinne są świetnym i bezpiecznym źródłem wapnia oraz innych
witamin i minerałów, dodatkowo niosą one ze sobą wiele korzyści prozdrowotnych,
które świetne wpływają na funkcjonowania naszego organizmu.
Produkty mleczne jako źródło wapnia
W Amerykańskiej diecie wapń uważany jest niemal za synonim
produktów mlecznych. Niestety, produkty nabiałowe zazwyczaj nie są dobrej
jakości i być może to jest powodem, dlaczego Amerykanie, którzy spożywają duże
ilości nabiału, powszechnie cierpią na dolegliwości związane z niedoborem
wapnia, takie jak zapalanie stawów, czy osteoporoza. Prawdopodobnie produkty
mleczne zostały błędnie zdefiniowane jako uniwersalny lek na wszelkie
zaburzenia gospodarki wapniowej. W chinach i na terenie Azji
Południowo-Wschodniej, gdzie spożycie produktów mlecznych jest minimalne,
artretyzm i zły stan kości nie są głównymi problemami zdrowotnymi, tak jak w
krajach Zachodu.
Dodatkowo u osób spożywających produkty mleczne dochodzi
do produkcji dużej ilości śluzu w organiźmie, co działa ochładzająco na
organizm. Dlatego osoby pijące duże ilości mleka często chorują- miewają
przeziębienia, katar, zapalenie ucha, czy zapalenie zatok.
Alternatywa dla mleka krowiego-MLEKO MIGDAŁOWE, które jest
smaczniejsze, działa alkalizująco na organizm i zawiera mnóstwo minerałów
(wapń, magnez, selen, potas) oraz witaminy(E, B) Dodatkowo mleko
migdałowe zawiera około 400 mg wapnia na 100 g mleka, przy czym mleko
krowie ma od 90 mg do 120 mg
Źródło:
-"Odżywianie dla zdrowia" Paul Pitchford
-'Żywienie i suplementacja w sporcie, rekreacji i stanach chorobowych"
-"Żywienie. Wpływ na zdrowie człowieka"- Simon Langley-Evans
-"Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu"- Jan Gawęcki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz