Ciasto Maxi King (bezglutenowe)
Składniki:(okrągła blaszka 17cm)
kruche ciasto:
-3 średnie jajka L
-30g rozpuszczonego oleju kokosowego
-90g mąki kokosowej
-20g prawdziwego kakao
-10g mąki ziemniaczanej
-2 łyżki ksylitolu/erytrolu
-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
masa biała:
-1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
-1 puszka dobrze schłodzonego mleka kokosowego (potrzebujemy 180g stałej warstwy z puszki)
-2-3 łyżki ksylitolu/erytrolu
-30g rozpuszczonego oleju kokosowego
masa kajmakowa:
-200g suszonych daktyli
polewa czekoladowa:
-1 tabliczka gorzkiej czekolady min 90% kakao
-2 łyżki masła klarowanego
-2 łyżki mleka roślinnego
dodatkowo:
-100g orzeszków ziemnych prażonych/laskowychSposób przygotowania:
kruche ciasto:
-wszystkie składniki przekładamy do blendera i miksujemy do połączenia wszystkich składników
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i lekko je uklepujemy (najlepiej zwilżonymi dłońmi)
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-pieczemy 15 minut, wyciągamy z piekarnika i studzimymasa daktylowa:
-daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 15 minut, aż będą miękkie
-daktyle odsączamy z wody i blendujemy je
masa biała:
-z puszki wyjmujemy stałą warstwę, łączymy z kaszą, słodzidłem i dokładnie blendujemy
-dodajemy olej kokosowy i mieszamy
polewa czekoladowa:
-czekoladę kroimy na małe kawałki, łączymy z masłem oraz mlekiem i rozpuszczamy w kąpieli wodnej
-odstawiamy, aż lekko przestygnie
następnie:
-na spód ciasta nakładamy część białej masy, na to daktylową i ponownie białą
-obficie posypujemy orzechami
-polewamy czekoladą
-gotowe ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin
Smacznego i na zdrowie!
Pycha
OdpowiedzUsuńNa tego batona ostatnio patrzyłyśmy w Lidlu i z trudem mu się oparłyśmy xD Trzeba zrobić domową wersję :D
OdpowiedzUsuńMożna czymś zastąpić daktyle ?
OdpowiedzUsuńJulka
żurawiną, rodzynkami, śliwki suszone
UsuńDaktyle można zastąpić innymi suszonymi owocami, ale to już nie będzie ten sam smak :). Pozdrawiam!
UsuńO mniam jakie świetne ciasto! Wygląda na bardzo smaczne i pożywne :)
OdpowiedzUsuńCzy można mleko z puszki zastąpić mlekiem kokosowym z kartonu lub czymś innym , ale nie z puszki?
OdpowiedzUsuńja użyłam mleka z puszki tyle, że nie otrzymałam wytrąconej gęstej części - bo ona mało kiedy się wytrąca tak naprawdę... Efekt? masa w postaci zupy, nawet zwiększenie proporcji kaszy nie pomogło.
UsuńNie wiem też jak można było z takiej ilości daktyli otrzymać taką grubą warstwę w cieście...
Wytrąca się, jeśli użyje się odpowiedniego mleka ;). Efekt taki Pani uzyskała, bo nie użyła Pani stałej warstwy z puszki- nie ma co się dziwić. Nie rozumiem, jak można wykonać przepis nie trzymając się ściśle składników, a potem mieć pretensje, że coś nie wyszło. W takim wypadku już lepiej nie przygotowywać nic :). Pozdrawiam!
UsuńJeżeli użyje Pani mleka kokosowego z zawartością min. 80% kokosu i włoży Pani puszkę z mlekiem do lodówki na przynajmniej dobę, to gwarantuję, że część stała oddzieli się od części płynnej :)
Usuń15dag suszonych daktyli to dużo ( pod warunkiem, że są bez pestek) i jeżeli weźmiemy małą tortownicę to wystarczy na masę kajmakową z przepisu- daktyle muszą być zalane wrzątkiem i trochę popływać :D :D ( myślę, że spokojnie 15-20minut wystarczy żeby napęczniały wodą)
można zastąpić olej kokosowy masłem klarowanym?:)
OdpowiedzUsuńW kruchym cieście tak, ale w białej masie- nie
UsuńCiacho wyszło obłędne :), warstwa kokosowa pycha, ale faktycznie również nie udało mi się otrzymać tak grubej warstwy z daktyli, była bardzo trudna do rozsmarowania i cieniutka. Może jakaś wskazówka :) ?
OdpowiedzUsuńCiasto super planuje jutro je robić bo do tej pory kazdy Twój przepis na ciasto był u nas hitem i znikał szybciutko. Mam jednak pytanie czy w przepisie na mase kajmakową nie zapomniała pani czegoś dopisać?? tak się zastanawiam (patrząc jak inne ciasta robiłam z daktylową masą) czy daktyli nie jest za mało lub czy nie miała być np woda z nich dodana lub olej/mleko?? Proszę o podpowiedź :)
OdpowiedzUsuńJakiego blendera Pani używa do ciast z kaszy jaglanej? Mój ręczny nie daje rady.
OdpowiedzUsuńUżywam blendera marki BRAUN. Niestety nie pamiętam jakie to model, bo mam już go dwa lata :)
UsuńWitam :) Czy jajka mogę zastąpić "papką" z siemienia lnianego?
OdpowiedzUsuńCzy można zamienić mąkę na np. amarantusową czy inną bezglutenową?
OdpowiedzUsuńNiestety, ale mąki kokosowej nie można zamienić na inną.
UsuńWitam ile kalorii ma to ciasto?
OdpowiedzUsuń