Surowe i wegańskie czekolady od Rocao
Bioinspire jest dytrybutorem bardzo dobrych jakościowo produktów prozdrowotnych, które nie tylko mają stosowne certyfikaty ekologiczne, ale również zostały przez firmę solidnie sprawdzone.
Kilka słów o produkcie:Surowy (Raw)
Produkty w 100% składają się z jedynie surowych materiałów. Wyznacznikiem produktu Raw jest jego przetwarzanie w maksymalnej temperaturze 45 stopni, dzięki czemu zachowuje większość swoich właściwości odżywczych, jak enzymy i antyoksydanty. Rocao dba o stałą temperaturę w wysokości 42 stopni. Dodatkowo, tzw. surowa dieta jest coraz częściej pojawiającą się ideą wśród ludzi dbających o zdrowie.
Wegański
Produkty wegańskie charakteryzują się tym, iż w ich skład nie wchodzą żadne półprodukty pochodzenia zwierzęcego, jak mleko, jaja czy miód. Zdecydowanie można zaobserwować duży trend w kierunku odżywiania wegetariańskiego i wegańskiego.
Słodzony syropem z agawy
Surowy syrop bezpośrednio uzyskiwany z owocu agawy
Z kakao Criollo
Ziarna pochodzące z drzewa Criollo, które jest najstarszą i najbardziej szlachetną odmianą drzewa kakaowego. Cechuje je wyjątkowy aromat. Używane w niewielkim procencie rynku produkcji czekolady (5%).
Oto produkty, które otrzymałam:Surowa czekolada różana z migdałami 27g
Składniki: masa kakaowa*, syrop z agawy*, masło kakaowe*, migdały* (9%), wanilia bourbon*, olejek z róży Damascena*. Czekolada zawiera minimum 70% kakao. *Surowe składniki pochodzące z organicznych plantacji.
Surowa czekolada grejpfrutowa z nasionami Chia 27g
Składniki: masa kakaowa*, syrop z agawy*, masło kakaowe*, chia* (3%), sproszkowana lucuma*, wanilia bourbon*, olejek grejpfrutowy*. Czekolada zawiera minimum 70% kakao. *Surowe składniki pochodzące z organicznych plantacji.
Surowa czekolada piernikowa z migdałami 27g
Składniki: masa kakaowa*, syrop z agawy*, masło kakaowe*, migdały* (10%), przyprawy piernikowe*, olejek pomarańczowy*. Czekolada zawiera minimum 70% kakao. *Surowe składniki pochodzące z organicznych plantacji.
Surowa czekolada z ziarnami kakaowymi Criollo 38g
Składniki: masa kakaowa*, syrop z agawy*, masło kakaowe*, ziarna kakaowe* (7%). Czekolada zawiera minimum 67% kakao. *Surowe składniki pochodzące z organicznych plantacji.
Surowa czekolada pomarańczowa z nasionami goji i orzechami nerkowca 38g
Składniki: masa kakaowa*, syrop z agawy*, masło kakaowe*, orzechy nerkowca* (10%), suszone jagody goja*, wanilia bourbon*, olejek pomarańczowy*. Czekolada zawiera minimum 67% kakao. *Surowe składniki pochodzące z organicznych plantacji.
Surowa czekolada z morwą i lucumą 38g
Składniki: masa kakaowa*, syrop z agawy*, masło kakaowe*, suszona morwa* (10%), sproszkowana lucuma*, wanilia bourbon*. Czekolada zawiera minimum 67% kakao. *Surowe składniki pochodzące z organicznych plantacji.
Pierwsze na co zwróciłam uwagę, to skład, który mnie mile zaskoczył. Po pierwsze wszystkie składniki pochodzą z ekologicznych plantacji, po drugie czekolady są przetwarzane w niezbyt wysokiej temperaturze przez co nie tracą na wartościach odżywczy. Co więcej czekolady zostały wzbogacone o ciekawe dodatki, co w rezultacie tworzy smaczne i niepowtarzalne kompozycje smakowe.
Czekolady są małe, co jest dużym plusem ponieważ jak dobrze wiecie, że gdy kupuje się dużą czekoladę, to bardzo ciężko zaprzestać na kilku kawałkach :).
Jeśli chodzi o smak, to na pewno wyróżniają się na tle innych czekolad. Tak jak wyżej wspomniałam- są wzbogacone o ciekawe dodatki. Moim faworytem została czekolada z ziarnami kakaowymi Criollo- była przepyszna! Jedynie do czego mogę się delikatnie przyczepić, to do syropu z agawy. Dziś syrop z agawy jest produkowany na masową skalę i podczas pozyskiwania syropu zostają przeprowadzone różne procesy chemiczne, które sprawiają, że syrop wcale nie jest taki zdrowy, jakim się wydaje.
Jednak producent ROCAO zapewnia, że syrop jest z ekologicznych plantacji i jest surowy, więc mam nadzieję, że tak jest.
Mimo tego należy pamiętać, że syrop z agawy składa się głównie z fruktozy, która jest problematyczna dla osób z upośledzonym trawieniem.
Czekolady są małe, co jest dużym plusem ponieważ jak dobrze wiecie, że gdy kupuje się dużą czekoladę, to bardzo ciężko zaprzestać na kilku kawałkach :).
Jeśli chodzi o smak, to na pewno wyróżniają się na tle innych czekolad. Tak jak wyżej wspomniałam- są wzbogacone o ciekawe dodatki. Moim faworytem została czekolada z ziarnami kakaowymi Criollo- była przepyszna! Jedynie do czego mogę się delikatnie przyczepić, to do syropu z agawy. Dziś syrop z agawy jest produkowany na masową skalę i podczas pozyskiwania syropu zostają przeprowadzone różne procesy chemiczne, które sprawiają, że syrop wcale nie jest taki zdrowy, jakim się wydaje.
Jednak producent ROCAO zapewnia, że syrop jest z ekologicznych plantacji i jest surowy, więc mam nadzieję, że tak jest.
Mimo tego należy pamiętać, że syrop z agawy składa się głównie z fruktozy, która jest problematyczna dla osób z upośledzonym trawieniem.
Podsumowując:
Uważam, że czekolady są bardzo smaczne, mają niepowtarzalny smak, ale gdyby syrop z agawy został zamieniony na cukier kokosowy, czy erytrytol, to czekolada byłyby perfekcyjne :)!
Uważam, że czekolady są bardzo smaczne, mają niepowtarzalny smak, ale gdyby syrop z agawy został zamieniony na cukier kokosowy, czy erytrytol, to czekolada byłyby perfekcyjne :)!
Bardzo ciekawy artykuł. Jeżeli chodzi o czeklade to zapraszamy na Wynajem fontann czekoladowych
OdpowiedzUsuń