Groźny cukier- cichy zabójca
Większość z nas bardzo lubi słodycze, kolorowe napoje, ciasta oraz ciasteczka. Należy zdać sobie z tego sprawę, że spożywając często takie produkty robimy krzywdę naszemu organizmowi.
Zawarty w nich cukier (niezależnie czy mówimy o białej, czy brązowej odmianie) na pewno nie pozwoli nam schudnąć ani poprawnie funkcjonować. Jeśli pragniemy zdrowo żyć i dobrze wyglądać musimy wyeliminować z diety słodkie kryształki.
Źródło: http://snowviolent.blogspot.com/
Na zachodzie cukier został wpisany do księgi niebezpiecznych potraw na drugim miejscu, zaraz pod narkotykach. Dlaczego?
1) cukier jest bardzo kaloryczny i podnosi szybko poziom cukru we krwi, co skutkuje odłożeniem się jego w postaci tkanki tłuszczowej, a tego przecież nie chcemy
2) nie ma żadnych wartości odżywczych. Rafinowany, biały cukier jest niczym innym jak pusta kaloria, która doda chwilowy zastrzyk energii. Entuzjazm nie trwa jednak długo - poziom glukozy szybko wzrasta, tak samo szybko jednak maleje dając uczucie senności, znużenia, apatię, spadku sił oraz wilczego głodu.
3) cukier osłabia umysł, wywołuję utratę pamięci i ograniczenie zdolności do koncentracji, nerwowość, nieśmiałość oraz zachwiania emocjonalne, takie jak użalanie się nad sobą, skłonność do kłótni, rozdrażnienie oraz pragnienie jedynie słodkich rzeczy w życiu,
4) podrażnia śluzówkę żołądka – powoduje nadmierną kwasowość, nadprodukcję kwasu żołądkowego, co może doprowadzić do wrzodów
5) zaburza proces trawienia i wypróżniania, prowadząc do zaparć
6) cukier rafinowany uzależnia- Serge Ahmed z Institut Fédératif de Recherche sur les Neurosciences w Bordeaux, jeden z największych światowych ekspertów w zakresie uzależnień od narkotyków, w roku 2007 przeprowadził eksperyment, w którym porównał oddziaływanie kokainy i cukru na szczury. Okazało się, że 94 proc. badanych zwierząt wybierało słodzoną wodę, a tylko 6 proc. narkotyk. Nawet szczury, które już wcześniej dostawały kokainę i mogły się od niej uzależnić, w ogromnej większości wybierały cukier, a nie narkotyk. Eksperymenty z heroiną zakończyły się niemal identycznym rezultatem.
7) osoba, która spożywa duże ilości słodyczy chce więcej i więcej, nawet jeżeli już zaspokoiła swój głód. Ludzie jedzą białka czy tłuszcze do momentu, w którym poczują uczucie sytości. W przypadku słodyczy to uczucie nie występuje – będą jeść, aż zaboli ich żołądek.
8) cukier podnosi poziom insuliny, hamując uwalnianie hormonów wzrostu, co prowadzi do obniżenia odporności. Ponadto badania dowodzą, że nadmierna ilość tego składnika niszczy białe komórki, które chronią organizm przed wtargnięciem intruzów.
9) badania na komórkach hodowlanych wykazały, że zwiększenie poziomu węglowodanów prostych przekłada się na rozregulowanie poziomu estrogenu i testosteronu, zwiększając prawdopodobieństwo dolegliwości tj. trądzik, niepłodność, zespół policystycznych jajników. Wywołane zaburzenia hormonalne, a dokładnie zbyt duży stosunek testosteronu do estrogenu zwiększa również ryzyko chorób serca u kobiet.
10) cukier ściera szkliwo zębów- powodując ich śmierć, próchnicę lub ropnie
11) problemy z płodnością– napoje gazowane mogą zawierać BPA (organiczny związek chemiczny stosowany do produkcji tworzyw sztucznych – m.in. wyściełający powierzchnię metalowych puszek do przechowywania napojów i żywności; oraz jako przeciwutleniacz , stosowany w środkach spożywczych i kosmetykach) tj. czynnik rakotwórczy, który może powodować problemy endokrynologiczne i problemy z płodnością
12) nadmiar słodyczy spowalnia metabolizm wapnia i powoduje problemy z kośćcem, włączając w to zanik kości i artretyzm
13) nadmiar słodkiego jedzenia zakwasza krew, niszczy witaminę B i inne witaminy, pozbawia organizm minerałów, co między innymi wpływa na problemy z włosami
14) uszkadza wątrobę- cukier jest przetwarzany głównie w wątrobie (podobnie jak alkohol, czyli cukier poddany fermentacji). Przez to wątroba jest zbyt obciążana, co może wywołać jej otłuszczenie
15) dieta bogata w cukry proste powoduje również szybsze wyczerpanie się rezerw kolagenu, sprzyjając starzeniu się skóry. Uważa się, że aż ok. 50 proc. zniszczeń skóry związane jest bezpośrednio z nadmiarem węglowodanów prostych w diecie.
16) słodka żywność niskiej jakości przyczynia się do tworzenia niezdrowego śluzu i wilgotności, które sprzyjają powstawaniu drożdżowców i grzybów w rodzaju Candida albicans
Aby ograniczyć spożycie cukru postaraj się:
- spożywać węglowodany złożone, czyli takie jak zboża, rośliny strączkowe i warzywa, im dłużej są przeżuwane, tym stają się słodsze. Łaknienie słodyczy będzie stopniowo znikało.
- jedz słodkie warzywa (buraki, słodkie karczochy, marchewki, dynię, słodkie ziemniaki) na deser lub jako składnik deserów. Surowe marchewki są szczególnie przydatne w przypadku nasilonego łaknienia cukru. Potwierdzają to badana naukowe, które dowodzą, że niektóre warzywa zwłaszcza marchew, powoduje szybszy i bardziej długotrwały wzrost poziomu cukru niż cukier rafinowany, ale za to ich oddziaływanie nie jest tak ekstramalne
- aby zmniejszyć łaknienie słodyczy, zjedz coś kwaśnego, gorzkiego lub ostrego
- zawsze czytaj etykiety
-s pożywaj regularnie posiłki, co 2-3h gdyż dłuższe przerwy powodują spadek cukru we krwi, ospałość oraz wilczy apetyt, a wtedy mamy łaknienie na coś słodkiego, tłustego (organizm szuka szybkiego źródła energii.)
- omijaj gotowych dań
- nie kupuj słodzonych soków, napojów. Zastąp je wodą mineralną, herbatką ziołową, świeżo wyciskanym sokiem, który możesz wykonać w domu
-z amień kupne słodycze na owoce lub słodkości domowej roboty. Przepisy znajdziesz tutaj: (KLIK)
- zacznij się ruszać. Naukowcy z uniwersytetu w Exeter w Wielkiej Brytanii przedstawili wyniki badań, z których wynika, że już 15 minutowy spacer pozwala pozbyć się pokusy sięgnięcia po słodycze.
W jakich produktach znajdziemy cukier?
- napoje kolorowe, wody smakowe
- ciasta, ciastka, herbatniki
- soki owocowe i oranżady oraz energetyki
- desery mleczne np. lody
- cukierki
- keczup, gdzie stanowi niemal połowę zawartości,
- sosy, majonez, musztarda,
- grzyby marynowanych, ogórki konserwowe i inne -przetwory,
- wyroby wędliniarskie
(przykładowe produkty z zawartością cukru)
Jakie korzyści uzyskamy z rezygnacji z białego cukru?
- polepszysz swój nastrój, zmniejszając skłonność do depresji i częstych dołków
- poprawisz swój wygląd- skórę, włosy
- zwiększysz swoją zdolność do koncentracji i skupienia
- wzmocnisz swój układ odpornościowy
- poprawi ci się pamięć i zdolność wypowiadania się
- zapobiegniesz gromadzeniu się niepotrzebnego tłuszczu a w efekcie unikniesz przybierania na wadze
- unikniesz wielu niebezpiecznych chorób jak cukrzyca czy choroby układu krążenia
Co zastąpi nam cukier?
- prawdziwy miód
- melasa
- syrop klonowy
- stewia
- erytrytol
- ksylitol (cukier brzozowy)
- słody (ryżowy, jęczmienny)
- lukrecja
- suszone owoce
- świeże owoce(fruktoza)
Co dostarczysz organizmowi spożywając owoce?
- cenne witaminy i minerały: witaminę C, witaminy z grupy B potas, fosfor, sód, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź i inne.
- łatwo przyswajalne cukry(głównie fruktoza), czyli zastrzyk energii
- błonnik, pektyny regulujące perystaltykę jelit
- chlorofil, karotenoidy, antocyjany (neutralizują wolne rodniki- opóźniają procesy starzenia)
- zbudujesz siły systemu immunologicznego
Źródło:
faktydlazdrowia.pl, dziecisawazne.pl/,nauka.newsweek.pl/ kozienice.dt.pl/
Paul Pitchford- "odżywianie dla zdrowia"
polecam .... wszystkim ...
OdpowiedzUsuńZboza modyfikowane, zmutowane sa rownie niebezpieczne jak cukier!
OdpowiedzUsuńWszystko prawda , tylko nasza planeta robi się za ciasna , coraz mniej wody , zanieczyszczone środowisko , powietrze , gleba ... a nas coraz więcej !!!
OdpowiedzUsuńModyfikacja żywności ma ponoć służyć całym masom nowych pokoleń , aby się nie pozjadały z głodu - musi więc trwać . Do wyboru mamy tylko mniejsze zło a i tym niewiele osób się przejmuje . Wystarczy popatrzeć czym matki karmią dzieci ,co zbieramy z naszych półek sklepowych , jakie mamy pieczywo , nabiał , mięsa , ryby ... Wszędzie niebezpiecznie . Marnie to się zapowiada , oj marnie .
Świetny wpis. Ja także unikam cukru i innych dodatków, ponieważ wiem jak one bardzo niszczą nasze zdrowie. Poza tym, są one dodawane do większości produktów, więc najlepiej uważnie czytać składy rzeczy, które kupujemy.
OdpowiedzUsuńJa chodzę regularnie na wizyty kontrolne do lekarza https://cmp.med.pl i wiem, że wszystko ze mną w porządku. Uważam,że nie warto tych wizyt zaniechać ponieważ można nie dowiedzieć się w porę o jakiś poważnych dolegliwościach. Lepiej badać się regularnie.
OdpowiedzUsuńZgadzam się, zdrowa żywność ma bezpośredni wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Sama stawiam na produkty eko i czuję się znacznie lepiej. Zakupy robię głównie online, np w sklepie Swojska Piwniczka - mają bardzo szeroki asortyment :)
OdpowiedzUsuń;)
OdpowiedzUsuńCzęsto chodzę na wizyty kontrolne i staram się spożywać jak najmniej cukru. Czasami dochodzi do tego, że rezygnuję z owoców (witamin :( natomiast uzupełniam braki kroplówkami https://vita-pomoc.pl/ ) i czuje się naprawdę dobrze :)
OdpowiedzUsuńCukier jest kluczowym składnikiem wielu różnych produktów spożywczych, takich jak słodycze, wypieki i napoje. Był używany od czasów starożytnych Egipcjan i Persów.
OdpowiedzUsuńW odpowiednich ilościach cukier nie jest niezdrowy i można go normalnie konsumować.
OdpowiedzUsuńSyrop cukru inwertowanego to kolejny produkt cieszący się popularnością wśród producentów żywności, dzięki swoim wyjątkowym właściwościom. Syrop ten, będąc bogatym źródłem fruktozy i glukozy, znajduje zastosowanie nie tylko w produkcji słodyczy, ale także w piekarnictwie i browarnictwie. W piekarnictwie zapewnia wilgoć i świeżość pieczywa, a w browarnictwie wykorzystywany jest do produkcji piwa, jako źródło cukrów fermentujących, co wpływa na ostateczny smak i aromat napoju. Dzięki swojej zdolności do wiązania wody, syrop cukru inwertowanego jest też kluczowym składnikiem w produkcji dżemów i konfitur, pomagając w zachowaniu ich konsystencji i zapobiegając krystalizacji.
OdpowiedzUsuńSyrop cukru inwertowanego to popularny składnik stosowany w przemyśle spożywczym, szczególnie w produkcji słodyczy, napojów i wypieków. Syrop ten powstaje w wyniku hydrolizy cukru sacharozy, dzięki czemu ma lepsze właściwości higroskopijne i słodszy smak niż tradycyjny cukier. Syrop cukru inwertowanego zwiększa wilgotność produktów, zapobiegając ich wysychaniu, co jest szczególnie ważne w produkcji ciastek i ciast. Jego stosowanie pozwala na uzyskanie pożądanej tekstury i przedłużenie świeżości wyrobów cukierniczych.
OdpowiedzUsuń