Komosa ryżowa na slodko z owocami
Słodkie śniadanie, to u mnie podstawa. Zawsze rozpoczynam poranek na słodko- obowiązkowo muszą być obecne owoce :).
Dzisiaj zapraszam na świetne połączenie komosy ryżowej z duszonym jabłkiem, awokado, migdałami oraz jagodami goji.
Składniki (na 2 porcje):-pół szklanki przepłukanej komosy ryżowej (u mnie od AROMAT NATURY)
-1 łyżka oleju kokosowego (u mnie do AROMAT NATURY)
-1 szklanka wody
-2 duże jabłka
-garść płatków migdałów
-pół dojrzałego awokado
-łyżka jagód goi
-1 łyżka erytrolu/ksylitolu (można zastąpić prawdziwym miodem lub stewią) - opcjonalnie
Sposób przygotowania:
-wodę doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy komosę i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 12-15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy olej kokosowy, mieszamy i odstawiamy.
-jabłka dokładnie myjemy, obieramy i dusimy miękkości. Słodzimy do smaku (opcjonalnie)
-awokado obieramy i kroimy
-kaszę wykładamy na talerz, na to nakładamy duszone jabłka oraz resztę dodatków
Smacznego i na zdrowie! :)
Dzisiaj zapraszam na świetne połączenie komosy ryżowej z duszonym jabłkiem, awokado, migdałami oraz jagodami goji.
Składniki (na 2 porcje):-pół szklanki przepłukanej komosy ryżowej (u mnie od AROMAT NATURY)
-1 łyżka oleju kokosowego (u mnie do AROMAT NATURY)
-1 szklanka wody
-2 duże jabłka
-garść płatków migdałów
-pół dojrzałego awokado
-łyżka jagód goi
-1 łyżka erytrolu/ksylitolu (można zastąpić prawdziwym miodem lub stewią) - opcjonalnie
Sposób przygotowania:
-wodę doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy komosę i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 12-15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy olej kokosowy, mieszamy i odstawiamy.
-jabłka dokładnie myjemy, obieramy i dusimy miękkości. Słodzimy do smaku (opcjonalnie)
-awokado obieramy i kroimy
-kaszę wykładamy na talerz, na to nakładamy duszone jabłka oraz resztę dodatków
Smacznego i na zdrowie! :)
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńAle ascetycznie. Głodowa porcja.
UsuńWyznaję bardzo podobną zasadę- śniadanie musi być na słodko. ;)
OdpowiedzUsuńTez uwielbiam śniadania na slodko. Super propozycja podania komosy :-).
OdpowiedzUsuńSzczególnie awokado musi tu fajnie pasować :D
OdpowiedzUsuńJuż 3 raz robię. Pychotka. Ku mojemu zaskoczeniu - awokado świetnie pasuje! Mniam. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało:)
Usuń