Komosa ryżowa na slodko z owocami

Słodkie śniadanie, to u mnie podstawa. Zawsze rozpoczynam poranek na słodko- obowiązkowo muszą być obecne owoce :).
Dzisiaj zapraszam na świetne połączenie komosy ryżowej z duszonym jabłkiem, awokado, migdałami oraz jagodami goji.






Składniki (na 2 porcje):
-pół szklanki przepłukanej komosy ryżowej 
(u mnie od AROMAT NATURY)
-1 łyżka oleju kokosowego (u mnie do AROMAT NATURY)
-1 szklanka wody 
-2 duże jabłka
-garść płatków migdałów
-pół dojrzałego awokado
-łyżka jagód goi 
-1 łyżka erytrolu/ksylitolu (można zastąpić prawdziwym miodem lub stewią) - opcjonalnie

Sposób przygotowania: 
-wodę doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy komosę i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 12-15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy olej kokosowy, mieszamy i odstawiamy.
-jabłka dokładnie myjemy, obieramy i dusimy  miękkości. Słodzimy do smaku (opcjonalnie)
-awokado obieramy i kroimy
-kaszę wykładamy na talerz, na to nakładamy duszone jabłka oraz resztę dodatków

Smacznego i na zdrowie! :)

7 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Ale ascetycznie. Głodowa porcja.

      Usuń
  2. Wyznaję bardzo podobną zasadę- śniadanie musi być na słodko. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tez uwielbiam śniadania na slodko. Super propozycja podania komosy :-).

    OdpowiedzUsuń
  4. Szczególnie awokado musi tu fajnie pasować :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Już 3 raz robię. Pychotka. Ku mojemu zaskoczeniu - awokado świetnie pasuje! Mniam. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń