Deser tiramisu
Tiramisu, to włoski deser, który włosi spożywają w upalne dni na drugie śniadanie.
Tiramisu składa się z nasączonych biszkoptów kawą oraz likierem amaretto, na to nakłada się sporą warstwę kremu, który przygotowuje się z mascarpone , jajek, śmietany i cukru. Całość posypuje zmielonymi płatkami gorzkiej czekolady.
Czy może być coś lepszego niż połączenie słodkiego kremu z kawą i czekoladą? Jak dla mnie jest to idealny duet smaków, który pokocha każdy z Was! :)
Dzisiaj przedstawiam Wam lekką i bezalkoholową wersję tego niezwykle dobrego deseru, który mogą spożywać zarówno dorośli, jak i maluchy.
Tiramisu składa się z nasączonych biszkoptów kawą oraz likierem amaretto, na to nakłada się sporą warstwę kremu, który przygotowuje się z mascarpone , jajek, śmietany i cukru. Całość posypuje zmielonymi płatkami gorzkiej czekolady.
Czy może być coś lepszego niż połączenie słodkiego kremu z kawą i czekoladą? Jak dla mnie jest to idealny duet smaków, który pokocha każdy z Was! :)
Dzisiaj przedstawiam Wam lekką i bezalkoholową wersję tego niezwykle dobrego deseru, który mogą spożywać zarówno dorośli, jak i maluchy.
Składniki(na 2 porcje):
krem:
-1 puszka dobrze schłodzonego mleka kokosowego
-2 łyżki erytrolu/ksylitolu/miodu
biszkopty:
-2 małe jajka
-pół łyżeczki sody oczyszczonej
-1 łyżeczka soku z cytryny/pomarańczy
-40g płatków jaglanych zmielonych na pył
-2 łyżki erytrolu/ksylitolu
dodatkowo:
-1 łyżka kawy (użyłam żołędziowej) (u mnie od AROMAT NATURY)- dla dzieci polecam kawę zbożową
-1/3 szklanki wrzącej wody
-kilka kostek potartej gorzkiej czekolady 90% kakao
Sposób przygotowania:
biszkopty:
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-rozdzielamy białka od żółtek
-białka z dodatkiem ksylitolu/erytrolu ubijamy na sztywną pianę
-pomału dodajemy żółtka, zmielone płatki oraz resztę składników i miksujemy na małych obrotach
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
-za pomocą łyżki nakładamy masę
-pieczemy około 15minut
-wyciągamy i studzimy
krem:
-z puszki wyjmujemy tylko gęstą część, łączymy ją z erytrolem/ksylitolem i miksujemy na bitą śmietanę
Następnie:
-kawę zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na kilka minut i przecedzamy przez sito aby pozbyć się fusów
-na dno pucharków nakładamy bitą śmietanę
-posypujemy potartą czekoladą
-biszkopty moczymy w kawie i układamy na kremie
-następnie znowu nakładamy bitą śmietanę i tak do końca
-dekorujemy suchymi biszkoptami
Smacznego i na zdrowie!
Pomysl na deser boski! Przepis na biszkopciki bardzo mi sie przyda. Swietne przepisy:-).
OdpowiedzUsuńWszyscy ostatnio tiramisu robią :P Jak wersja bez alkoholu to nawet pomimo kawy byśmy się skusiły :D
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis na pyszny deser! Piękne zdjęcia! Gratulacje :)
OdpowiedzUsuń