Kokosowe ciasto z jabłkami




Składniki:(okrągła blaszka 17cm)
-4 jajka L
-120ml oleju kokosowego rozpuszczonego i ostudzonego
-60g mąki kokosowej
-20g budyniu waniliowego bez cukru (proszek)
-100ml wody
-łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
-1/3 łyżeczki sody
-30g wiórków kokosowych bez dwutlenku siarki
-20g mąki kukurydzianej
-pół szklanki erytrolu/ksylitolu

dodatkowo:
-2 twarde jabłka
-2 łyżki wiórków kokosowych bez dwutlenku siarki
-sok z cytryny

Sposób przygotowania:
-jabłka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem cytryny aby nie ściemniały
-suche składniki mieszamy ze sobą (oprócz słodzidła)
-jaja z dodatkiem słodzidła miksujemy na puch
-wlewamy powoli tłuszcz i nadal miksujemy
-wlewamy wodę i dodajemy na zmianę suche składniki cały czas miksując
-spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę
-pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180C przez 60minut
-wyjmujemy z piekarnika i studzimy 

Smacznego i na zdrowie!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz