CIASTO CYTRYNOWE Z CUKINIĄ I KOKOSEM
Składniki: (okrągła blaszka 17cm)
-4 jajka M
-3/4 szklanki oleju kokosowego rozpuszczonego i ostudzonego
-100g mąki ryżowej
-100g cukinii
-100g wiórków kokosowych bez dwutlenku siarki
-10g budyniu waniliowego (bez cukru)
-pół szklanki erytrolu/ksylitolu
-1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
-1 cytryna sparzona -wanilia ½ laski
-50g jabłka
-5g mąki kokosowego
dodatkowo:
-1 tabliczka gorzkiej czekolady
-4 łyżki mleczka kokosowego
Sposób przygotowania:
-skórkę cytryny sparzamy wrzątkiem i trzemy na małych oczkach
-cukinię oraz jabłko trzemy na małych oczkach i odciskamy z wody
-jajka ubijamy z dodatkiem słodzidła (dodajemy po łyżce co jakiś czas) na puch, wlewamy pomału tłuszcz i dalej miksujemy
-dodajemy po trochu resztę składników i całość dokładnie mieszamy
-dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy masę
-ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180C przez 45 minut
-wyjmujemy z piekarnika i studzimy
-czekoladę łączymy z mlekiem i rozpuszczamy w kąpieli wodnej
-na ostudzone ciasto nakładamy czekoladę
Smacznego i na zdrowie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz