Letnie ciasto z galaretką i owocami
Składniki:(okrągła blaszka 17cm)
-2 jajka L
-80ml oleju kokosowego rozpuszczonego i ostudzonego
-70ml wody
-30g mąki kokosowej
-łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
-1/3 łyżeczki sody dopieczenia
-pół szklanki ksylitolu/erytrolu
galaretka:
-1 galaretka bez cukru
-3 łyżki ksylitolu/erytrolu
dodatkowo:
-garść truskawek
-1 gruszka
Sposób przygotowania:
-suche składniki mieszamy ze sobą (oprócz słodzidła)
-jajka z dodatkiem cukru miksujemy na puch
-powoli wlewamy tłuszcz i miksujemy na małych obrotach
-dodajemy suche składniki na zmianę z wodą nadal miksując
-spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę
-pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 170C przez 40minut
-wyjmujemy z piekarnika i studzimy
-gruszkę obieramy ze skórki i kroimy w kostkę
-truskawki kroimy na pół
galaretka z owocami:
-do proszku dodajemy słodzidło i przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu
-odstawiamy do lekkiego stężenia
-na spód ciasta nakładamy owoce, a na to tężejącą galaretkę
-ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin
Smacznego i na zdrowie!
Uwielbiam ciasta z galaretką! Na pewno niedługo je zrobię.
OdpowiedzUsuń