Letnie ciasto z galaretką i owocami




Składniki:(okrągła blaszka 17cm)
-2 jajka L
-80ml oleju kokosowego rozpuszczonego i ostudzonego
-70ml wody
-30g mąki kokosowej
-łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
-1/3 łyżeczki sody dopieczenia
-pół szklanki ksylitolu/erytrolu

galaretka:
-1 galaretka bez cukru
 -3 łyżki ksylitolu/erytrolu

dodatkowo:
-garść truskawek
-1 gruszka

Sposób przygotowania:
-suche składniki mieszamy ze sobą (oprócz słodzidła)
-jajka z dodatkiem cukru miksujemy na puch -powoli wlewamy tłuszcz i miksujemy na małych obrotach
-dodajemy suche składniki na zmianę z wodą nadal miksując
-spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę
-pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 170C przez 40minut
-wyjmujemy z piekarnika i studzimy
-gruszkę obieramy ze skórki i kroimy w kostkę
-truskawki kroimy na pół

galaretka z owocami:

-do proszku dodajemy słodzidło i przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu
-odstawiamy do lekkiego stężenia -na spód ciasta nakładamy owoce, a na to tężejącą galaretkę -ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin

Smacznego i na zdrowie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz