Kutia jaglana


 



Składniki: (na 2 porcje)
-70g suchej kaszy jaglanej
-150ml wody
-50g suchego maku
-5 daktyli
-5 suszonych śliwek 
-2 łyżki miodu
-1/3 szklanki migdałów
-1/3 szklanki orzechów laskowych
-pół laski wanilii  

Sposób przygotowania:
-mak płuczemy pod wodą, zalewamy mleczkiem kokosowym i odstawiamy na całą noc
-mak odsączamy i mielimy przez maszynkę
-kaszę jaglanką prażymy w suchym garnuszku przez około minutę, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Odstawiamy i studzimy
-suszone owoce zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około godzinę, aż będą miękkie
-laskę wanilii rozcinamy wzdłuż i za pomocą noża wybieramy ziarenka
-kaszę łączymy z miodem, wanilią oraz makiem i wszystko mieszamy
-suszone owoce oraz orzechy drobno siekamy i dodajemy do kaszy
-całość dokładnie mieszamy 

Smacznego i zdrowie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz