Ciasto piernikowe bez pszenicy



Składniki: (blaszka 23x9cm )
-70g masła klarowanego
-200ml mleczka kokosowego
-140g mąki ryżowej
-35g budyniu waniliowego bez cukru (proszek)
-2 jajka L
-2 łyżki przyprawy do piernika bez cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
-2 łyżki kakao
-1/3 szklanki cukru kokosowego
-1/3 szklanki ksylitolu


dodatkowo:
-kilka łyżek ulubionego dżemu 100% owoce

Sposób przygotowania:
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-masło przekładamy do garnuszka i rozpuszczamy
-wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy kakao oraz przyprawę do piernika i całość mieszamy
-mleko zdejmujemy z ognia i studzimy
-dodajemy jajka i dokładnie mieszamy
-do miski wsypujemy suche składniki i wlewamy masę z garnuszka
-całość miksujemy na małych obrotach do momentu połączenia się wszystkich składników
-spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę
-pieczemy 35 minut
-wyjmujemy z piekarnika i studzimy
-ciasto przekrajamy poziomo na dwa blaty, dolny smarujemy dżemem i przykrywamy drugim

Smacznego i na zdrowie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz