Ciasto pleśniak z dżemem porzeczkowym



 Składniki: (tortownica 17cm)
ciasto:
-100g mąki jaglanej
-70g mąki owsianej
-120g masła klarowanego
-1 jajko M
-1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
-30g budyniu waniliowego bez cukru (proszek)
-1/3 szklanki ksylitolu

beza:
-2 średnie białka jaja 
-80g ksylitolu zmiksowanego na cukier puder
-1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 

dodatkowo:
-3/4 słoiczka dżemu porzeczkowego 100% owoców bez cukru

Sposób przygotowania:
-Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy ciasto, aż powstania zwarta kula
-Ciasto wkładamy przekładamy do woreczka i wkładamy do zamrażalnika na około 20-30 minut
-Piekarnik rozgrzewamy do 200C
-Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy połowę ciasta(resztę wkładamy do lodówki
-Ciasto wkładamy do piekarnika na około 10 minut
-Białka ubijamy na szytwno, co jakiś czas dodajemy po łyżce cukru i ubijamy do momentu, aż powstanie sztywna i błyszcząca masa
-Dodajemy mąkę ziemniaczaną,ubijamy jeszcze chwile i wyłączamy mikser
-Wyjmujemy z piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 180C
-Na podpieczony spód nakładamy dżem, a na to resztę schłodzonego ciasta, które trzemy na tarce o dużych oczkach
-Na wierzch ciasta nakładamy ubitą pianę 
-Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy 35-40 minut, aż wierzch będzie podpieczony
-Wyjmujemy z piekarnika i studzimy

Smacznego i na zdrowie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz