Ciasto biszkoptowe bezglutenowe






Składniki: (tortownica 17cm)
-100g masła klarowanego rozpuszczonego i ostudzonego
-200g mąki ryżowej
-80g budyniu waniliowego bez cukru (proszek)
-180ml mleka roślinnego
-2 jaja L
-1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
-1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
-1/3 szklanki erytrolu

Sposób przygotowania:
-piekarnik rozgrzewamy do 170C
-jajka miksujemy ze słodzidłem na puszystą masę
-wolnym strumieniem wlewamy tłuszcz cały czas miksując masę
-dodajemy resztę składników i całość miksujemy na małych obrotach do momentu połączenia się wszystkich składników
-spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę
-pieczemy około 50 minut
-wyjmujemy z piekarnika i studzimy

Smacznego i na zdrowie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz