Ciasto czekoladowe z kremem kokosowym



Składniki: (tortownica 17cm)
ciasto:
-130g mąki jaglanej
-50g mąki owsianej
-120g masła klarowanego
-1 jajko M
-1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
-40g budyniu czekoladowego bez cukru (proszek)
-1/3 szklanki ksylitolu

krem kokosowy:
-250ml mleka kokosowego
-80g wiórków kokosowych bez dwutlenku siarki
-50g masła klarowanego
-1 żółtko
-1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
-60g mąki jaglanej
-3 łyżki cukru kokosowego

Sposób przygotowania:
-Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy ciasto, aż powstania zwarta kula
-Ciasto wkładamy przekładamy do woreczka i wkładamy do zamrażalnika na około 20-30 minut
-w między czasie przygotowujemy krem kokosowy
-żółtko z dodatkiem cukru miksujemy na puch, wlewamy połowę mleka, dodajemy mąkę jaglaną i całość miksujemy
-pozostałą część mleka wlewamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia
-zmniejszamy ogień, wlewamy pozostałe mleko z mąką i całość dokładnie mieszamy
-gotujemy kilka minut cały czas mieszając
-pod koniec dodajemy masło oraz wiórki i ponownie mieszamy
-odstawiamy do przestygnięcia
-Piekarnik rozgrzewamy do 200C
-Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy połowę ciasta(resztę wkładamy do lodówki
-Ciasto wkładamy do piekarnika na około 10 minut
-Wyjmujemy z piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 180C
-resztę ciasta trzemy na tarce, aby powstały wiórki
-na spód ciasta nakładamy krem kokosowy, a na to wiórki z ciasta
-pieczemy około 40 minut
-wyjmujemy z piekarnika i studzimy

Smacznego i na zdrowie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz