Szarlotka owsiana



Składniki: (tortownica 17cm)
ciasto:
-100g mąki kukurydzianej
-70g mąki owsianej
-100g masła klarowanego
-20g oleju kokosowego
-1 jajko M
-1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
-25g budyniu waniliowego bez cukru (proszek)
-1/3 szklanki ksylitolu

nadzienie:
-500g jabłek
-1 łyżka oleju kokosowego
-1 łyżeczka cynamonu
-1 łyżka cukru kokosowego
-1/2 łyżeczki sproszkowanej wanilii

Sposób przygotowania:
-Jabłka dokładnie myjemy, obieramy ze skórki , wycinamy gniazda nasienne, ogonki i szypułki
-Jabłka kroimy w kostkę, przekładamy do rondelka i dodajemy resztę składników
-Gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając aż jabłka będą miękkie i wchłoną całą wodę
-Odstawiamy i studzimy
-Piekarnik rozgrzewamy do 180C
-Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy ciasto, aż powstania zwarta kula
-Ciasto wkładamy przekładamy do woreczka i wkładamy do zamrażalnika na około 20-30 minut
-Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy połowę ciasta(resztę wkładamy do lodówki) i całość nakłuwamy widelcem
-Ciasto wkładamy do piekarnika na około 10 minut
-Wyjmujemy z piekarnika i na podpieczony spód wykładamy masę jabłkową
-Resztę schłodzonego ciasta trzemy na tarce o dużych oczkach i nakładamy masę jabłkową
-Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy 35-40 minut, aż wierzch będzie podpieczony
-Wyjmujemy z piekarnika i studzimy 


Smacznego i na zdrowie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz