Tofurnik z owocami



Składniki: (okrągła blaszka 17cm)
spód:
-3 łyżki płatków owsianych
-3 łyżki wiórków bez dwutlenku siarki
-3łyżki oleju kokosowego
ciasto:
-2 kostki tofu naturalnego po 180g
-25g suchej kaszy jaglanej
-25g suchego ryżu
-1,5 szklanki wody
-200ml mleka roślinnego
-1/2 szklanki  erytrolu/ksylitolu
-1/4 łyżeczki sody
-45g budyniu śmietankowego bez cukru (proszek)
-5g mąki kokosowej
-3 jajka M
-3 łyżki rozpuszczonego i ostudzonego oleju kokosowego
owoce:
-100g owoców mrożonych np. wiśni i porzeczek
-1 łyżka erytrolu/ksylitolu
-pół łyżeczki żelatyny w proszku
-2 łyżki wody



Sposób przygotowania:
spód:
-wszystkie składniki na spód ciasta blendujemy,  aż powstaną okruchy
-blaszkę wykładamy papier do pieczenia i przekładamy tak powstałą mieszankę na spód blaszki
-całość wygładzamy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180C przez 10 minut
ciasto:
-ryż oraz kaszę przekładamy do garnuszka i chwilę prażymy
-zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości
-odstawiamy do lekkiego przestygnięcia
-wszystkie składniki przekładamy do naczynia i blendujemy
-masę przekładamy na spód ciasta
-ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 160C przez 50 minut
-studzimy w uchylonym piekarniku
owoce:
-owoce przekładamy do garnuszka i zasypujemy cukrem
-owoce gotujemy na małym ogniu aż zmiękną i rozpuści się słodzidło
-owoce zdejmujemy z ognia
-żelatynę łączymy z wodą i intensywnie mieszamy
-żelatynę dodajemy do owoców i dokładnie mieszamy
-odstawiamy , aż lekko stężeje
-gotowe owoce nakładamy na wierzch ciasta
-ciasto wkładamy do lodówki na około 60 minut


Smacznego i na zdrowie!

1 komentarz: