Ciasto dyniowe słodzone daktylami





Składniki: (blaszka 23x9cm)
-2 jajka M
-200g potartej dyni hokkaido
-100g mąki owsianej
-20g budyniu śmietankowego bez cukru (proszek)
-70g mąki jaglanej
-150ml oleju kokosowego rozpuszczonego i ostudzonego
-50g jabłka pokrojonego w kostkę
-70g daktyli
-5 łyżek wody
-1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
-100g ksylitolu
-50g cukru kokosowego
-1 łyżeczka cynamonu
-1/3 łyżeczka imbiru w proszku

Sposób przygotowania:
-daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut, aby zmiękły
-piekarnik rozgrzewamy do 170C
-daktyle łączymy z 5 łyżkami wody i dokładnie je blendujemy
-jaja z dodatkiem słodziła miksujemy na puszystą masę
-wolnym strumieniem wlewamy tłuszcz cały czas miksując masę
-dodajemy masę daktylową oraz resztę składników i całość miksujemy do momentu połączenia się wszystkich składników 
-spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę
-pieczemy 50 minut 
-wyjmujemy z piekarnika i studzimy

Smacznego i na zdrowie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz