Zdrowy deser a'la monte

 



Składniki: (2 średnie słoiczki lub 3 małe)
biała masa:
-pół laski wanilii
-100g kaszy jaglanej
-2 szklanki mleka roślinnego
-2 łyżki ksylitolu/erytrolu


warstwa czekoladowo-orzechowa
-1 tabliczka gorzkiej czekolady
-100ml mleka roślinnego
-50g orzechów laskowych zmiksowanych na pył
-50g orzechów włoskich zmiksowanych na pył
-garść posiekanych orzechów laskowych

 

Sposób przygotowania:
-kaszę prażymy w suchym garnuszku, zalewamy mlekiem (1,5 szklanki), słodzimy i gotujemy do miękkości
-odstawiamy kaszę aż przestygnie, wlewamy resztę płynu i blendujemy na gęsty krem

warstwa czekoladowo-orzechowa:
-czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, wlewamy mleko i energicznie mieszamy
-czekoladę studzimy, łączymy z orzechami i mieszamy

następnie:
-do słoiczków nakładamy część białej masy, następnie czekoladową i znowu białą
-posypujemy orzechami laskowymi
-wkładamy do lodówki na około 30minut (najlepiej smakuje na zimno)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz