Zdrowy deser a'la monte
Składniki: (2 średnie słoiczki lub 3 małe)
biała masa:
-pół laski wanilii
-100g kaszy jaglanej
-2 szklanki mleka roślinnego
-2 łyżki ksylitolu/erytrolu
warstwa czekoladowo-orzechowa
-1 tabliczka gorzkiej czekolady
-100ml mleka roślinnego
-50g orzechów laskowych zmiksowanych na pył
-50g orzechów włoskich zmiksowanych na pył
-garść posiekanych orzechów laskowych
Sposób przygotowania:
-kaszę prażymy w suchym garnuszku, zalewamy mlekiem
(1,5 szklanki), słodzimy i gotujemy do miękkości
-odstawiamy kaszę aż przestygnie, wlewamy resztę płynu
i blendujemy na gęsty krem
warstwa czekoladowo-orzechowa:
-czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, wlewamy
mleko i energicznie mieszamy
-czekoladę studzimy, łączymy z orzechami i mieszamy
następnie:
-do słoiczków nakładamy część białej masy, następnie
czekoladową i znowu białą
-posypujemy orzechami laskowymi
-wkładamy do lodówki na około 30minut (najlepiej
smakuje na zimno)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz