Bezglutenowa babka marmurkowa z pomarańczą

 


Babka marmurkowa z pomarańczą
Składniki:
-5 jajek M
-skórka z 1 pomarańczy sparzonej
-pół szklanki erytrolu/ksylitolu
-130g mąki ryżowej
-90g mąki ziemniaczanej
-40g mąki kukurydzianej + 30g
-2 łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów
-sok z 1 pomarańczy
-20g kakao
-200ml oleju kokosowego rozpuszczonego i ostudzonego

Sposób przygotowania:
-suche składniki mieszamy ze sobą (oprócz słodzidła, kakao i 30g mąki kukurydzianej) i przesiewamy
-jajka z dodatkiem słodzidła ubijamy na puch -dodajemy po łyżce  co jakiś czas
-małym strumieniem wlewamy tłuszcz cały czas miksując
-dodajemy sok z pomarańczy, skórkę oraz po trochu suche składniki miksując wszystko na małych obrotach
-masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao a do drugiej mąkę kukurydzianą
-ponownie miksujemy
-formę do babki z kominem natłuszczamy i obsypujemy mąką
-przekładamy na przemiennie dwie masy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 160C przez 70minut



Przepis znajdziesz również w mojej książce


2 komentarze:

  1. witam,pam jedno pytanie czy w tym przepisie chodzi o maka kukurydzian i ziemniaczna czy o skrobie kukukrydziana i ziemniaczna ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, o mąkę kukurydzianą i ziemniaczaną :)

    OdpowiedzUsuń