KUKURYDZIANE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I BEZĄ
Składniki:
-80g mąki kukurydzianej
-3 jajka M
-1 łyżeczk proszku do pieczenia BIO
-5 łyżek ksylitolu/erytrolu
-100g wiórków kokosowych drobno zmiksowanych
-110 ml oleju kokosowego/masła klarowanego rozpuszczonego i ostudzonego
-1 łyżka mąki kokosowej
-3/4 szklanki wody
beza:
-2 białka jaja M
-2 łyżki ksylitolu/erytrolu
dodatkowo:
-garść świeżych śliwek
Sposób przygotowania:
-śliwki myjemy , pestkujemy i kroimy na pół
-wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i miksujemy do połączenia wszystkich składników
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód) i przekładamy masę
-na wierzchu układamy śliwki (skórką do dołu) i delikatnie jest wbijamy w ciasto
-ciasto pieczemy 40minut
beza:
-białka jaja z dodatkiem cukru ubijamy na sztywną pianę
następnie:
-po 30minutach wyciągamy ciasto, nakładamy ubitą pianę i pieczemy kolejne 20 minut
-kroimy wystudzone
Smacznego i na zdrowie!
Pysznie wygląda :) Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńDziś robię to ciasto :-) Jednak mam zagwostkę.. jakiej wielkości użyć blachę?
OdpowiedzUsuń