CZEKOLADOWIEC Z FASOLI Z BUDYNIEM




Składniki: (blaszka 32x9)ciasto:
-1 puszka czerwonej fasoli
-4 jajka M
-3 łyżki kakao
-5 łyżek mąki kukurydzianej
-1/3 szklanki mleka roślinnego
-łyżeczka proszku do pieczenia BIO
-pół łyżeczki sody oczyszczonej
-2 małe dojrzane banany
-4 łyżki erytrolu/ksylitolu
-40ml rozpuszczonego masła klarowanego
-szczypta soli

dodatkowo:

-1 opakowanie śmietankowego budyniu w proszku bez cukru
-20g masła klarowanego
-2 łyżki ksylitolu/erytrolu
-1,5 szklanki mleka roślinnego

Sposób przygotowania:

budyń:
-1 szklankę mleka wlewamy do garnuszka, dodajemy masło oraz słodzik , doprowadzamy do wrzenia  i zmniejszamy ogień
-budyń rozpuszczamy w reszcie mleka i wlewamy do garnuszka
-cały czas mieszamy, aż budyń zgęstnieje
-odstawiamy i studzimy (nie mieszamy) - budyń musi być chłodny

ciasto:
-fasolę wyjmujemy z puszki i płuczemy pod wodą
-jajka z dodatkiem cukru miksujemy na puch
-fasolę z dodatkiem mleka, tłuszczu oraz kakao dokładnie blendujemy
-do jaj dodajemy zblendowaną fasolą oraz pozostałe składniki
-całość miksujemy, aż wszystkie składniki będą połączone
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy czekoladową masę
-za pomocą łyżeczki na wierzch masay nakładamy budyń, który delikatnie zatapiamy w ciasto
-pieczemy 45minut i wyjmujemy z piekarnika
-kroimy wystudzone

Smacznego i na zdrowie!

4 komentarze:

  1. Uwielbiamy ciasta fasolowe ale z budyniem to już w ogóle bajka :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest rewelacyjne :). Ja jeszcze dałam mrożone maliny i oczywiście cynamon ;)

    OdpowiedzUsuń