CIASTO JAGLANE Z CZEKOLADĄ I ORZESZKAMI







Składniki: (okrągła blaszka 25cm)
-200g suchej kaszy jaglanej
-500ml mleka roślinnego
-pół szklanki mleka roślinnego
-50g mąki kokosowej
-25g budyniu waniliowego bez cukru/mąki ziemniaczanej
-50ml rozpuszczonego masła klarowanego
-3 jajka M
-4 łyżki ksylitolu/erytrolu
-szczypta soli

-1 łyżka soku z cytryny
-1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

polewa czekoladowa: 
-200g gorzkiej czekolady
-100ml mleka kokosowego
-1 łyżka ksylitolu/erytrolu (opcjonalnie)

dodatkowo:
-garść orzeszków ziemnych prażonych
-odrobina soli himalajskiej
-kilka łyżek masła orzechowego

Sposób przygotowania:

-kaszę prażymy w garnuszku, zalewamy dwoma szklankami mleka i gotujemy, aż kasza wchłonie cały płyn. Na koniec dodajemy tłuszcz oraz słodzik i dokładnie mieszamy
-kaszę odstawiamy, aby przestygła (musi być ciepła)
-białka jaja oddzielamy od żółtek
-białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę
-żółtka oraz pół szklanki mleka dodajemy do kaszy- całość dokładnie blendujemy
-dodajemy ubitą panę z białek oraz resztę składników i wszystko miksujemy, aż składniki będą dokładnie połączone
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy całą masę
-pieczemy 40minut, wyciągamy z piekarnika i studzimy

polewa czekoladowa:
-w garnuszku zagotowujemy mleko z dodatkiem cukru

-ściągamy z ognia i wrzucamy połamaną na małe kawałki czekoladę- całość dokładnie mieszamy aż czekolada się rozpuści

następnie:
-gotową czekoladę nakładamy na ciasto, a na to masło orzechowe
-wierzch posypujemy orzeszkami i solą

Smacznego i na zdrowie!

5 komentarzy:

  1. Duuużo orzeszków, czyli tak jak lubimy najbardziej <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No te orzeszki się fajnie prezentują, chociaż kompozycja smakowa myślę, że to klucz. Delikatne, konsystencja taka lepka. Musi się fajnie łączyć przy chrupaniu :)

      Usuń
  2. Genialny przepis ;) Wypróbuję go w weekend :)

    OdpowiedzUsuń