TARTALETKI Z MASŁEM ORZECHOWYM I BITĄ ŚMIETANĄ
-1 jajko S-1 żółtko
-15g rozpuszczonego oleju kokosowego
-45g mąki kokosowej
-10g mąki ziemniaczanej/z tapioki
-1 łyżka ksylitolu/erytrolu
-pół łyżeczki proszku do pieczenia BIO
dodatkowo:
-2 duże łyżki masła orzechowego
-1 puszka mleka kokosowego (tłustego i dobrze schłodzonego)
-garść posiekanych orzechów laskowych
Sposób przygotowania:
-wszystkie składniki przekładamy do blendera i miksujemy do połączenia wszystkich składników
-foremki do tartaletek smarujemy tłuszczem
-urywamy po kawałku ciasta i oblepiamy foremki
-dno tartaletek nakłuwamy widelcem
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-pieczemy 15minut, wyciągamy z piekarnika i studzimy
-z puszki wyciągamy stałą część mleko kokosowego
-przekładamy do miseczki, dodajemy cukier i miksujemy na bitą śmietanę
-na dno tartaletek nakładamy po łyżeczce masła orzechowego, a na to bitą śmietanę
-posypujemy orzechami
Smacznego i na zdrowie!
Wyglądają niesamowicie apetycznie :) Bardzo chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńNawet lepsze niż klasyczne tartaletki z owocami :D
OdpowiedzUsuń