TARTALETKI Z MASŁEM ORZECHOWYM I BITĄ ŚMIETANĄ



Składniki:(5 sztuk)
-1 jajko S-1 żółtko
-15g rozpuszczonego oleju kokosowego
-45g mąki kokosowej
-10g mąki ziemniaczanej/z tapioki
-1 łyżka ksylitolu/erytrolu
-pół łyżeczki proszku do pieczenia BIO

dodatkowo:
-2 duże łyżki masła orzechowego
-1 puszka mleka kokosowego (tłustego i dobrze schłodzonego)
-garść posiekanych orzechów laskowych

Sposób przygotowania:
-wszystkie składniki przekładamy do blendera i miksujemy do połączenia wszystkich składników
-foremki do tartaletek smarujemy tłuszczem
-urywamy po kawałku ciasta i oblepiamy foremki
-dno tartaletek nakłuwamy widelcem
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-pieczemy 15minut, wyciągamy z piekarnika i studzimy
-z puszki wyciągamy stałą część mleko kokosowego
-przekładamy do miseczki, dodajemy cukier i miksujemy na bitą śmietanę
-na dno tartaletek nakładamy po łyżeczce masła orzechowego, a na to bitą śmietanę
-posypujemy orzechami

Smacznego i na zdrowie!

2 komentarze:

  1. Wyglądają niesamowicie apetycznie :) Bardzo chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nawet lepsze niż klasyczne tartaletki z owocami :D

    OdpowiedzUsuń