TARTA Z BUDYNIEM I OWOCAMI
spód:
-4 jajka M
-110g mąki kokosowej
-1 łyżka masła orzechowego lub 2 łyżki masła klarowanego/oleju kokosowego
-1 łyżka ksylitolu/erytrolu
masa budyniowa:
-500ml mleka kokosowego
-30g budyniu bez cukru (proszek)
-3 łyżeczki żelatyny
-2 łyżki ksylitolu/erytrolu
dodatkowo:
-winogrona
-borówki
Sposób przygotowania:
spód:
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-wszystkie składniki przekładamy do malaksera i blendujemy
-blaszkę do tarty 'oblepiamy' gotową masą
-pieczemy 12-15minut, aż boki będą rumiane
masa budyniowa:
-400ml mleka wlewamy do garnuszka , dodajemy słodzik, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień
-budyń rozpuszczamy w reszcie mleka i wlewamy do garnuszka - cały czas mieszamy
-odstawiamy aby masa lekko przestygła, dodajemy żelatynę i intensywnie mieszamy aż się rozpuści
-całość odstawiamy aby masa lekko stężała, wykładamy na spód tarty
-układamy owoce i wkładamy do lodówki na kilka godzin
Smacznego i na zdrowie!
Pycha i bez mleka, spróbuje z tartą owsianą :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda i na pewno tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńJaka foremka?
OdpowiedzUsuńJuż sam spód byśmy chętnie zjadły solo :D
OdpowiedzUsuń