BATONY OWSIANE Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI
Składniki:(blaszka 23x10)
-80g rodzynek lub suszonych daktyli
-40g wiórków kokosowych
-100g płatków owsianych bezglutenowych
-2 łyżki łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
-2 łyżki wody
masa czekoladowa:
-100g gorzkiej czekolady
-60g mleka kokosowego lub innego roślinnego
dodatkowo:
-garść płatków owsianych bezglutenowych
-garść orzechów nerkowca lub innych
Sposób przygotowania:
-suszone owoce zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 10min, aż zmiękną
-suszone owoce odsączamy z wody, łączymy z pozostałymi składnikami i przekładamy do blendera
-całość blendujemy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i ją uklepujemy
-wkładamy do zamrażalnika na 10minut
warstwa czekoladowa:
czekoladę z dodatkiem mleka zpuszczamy w kąpieli wodnej i dokładnie mieszamy
-odstawiamy , aż lekko przestygnie i nakładamy na ciasto
-posypujemy płatkami i orzechami
-wstawiamy do zamrażalnika na 15minut, kroimy na kawałki
-przechowujemy w lodówce
Smacznego i na zdrowie!
Pysznie wyglądają te batoniki. Chętnie bym zjadła teraz taki do kawki :)
OdpowiedzUsuńTa warstwa czekoladowej masy musi świetnie pasować :D
OdpowiedzUsuń