BATONY OWSIANE Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI




Składniki:(blaszka 23x10)
-80g rodzynek lub suszonych daktyli
-40g wiórków kokosowych
-100g płatków owsianych bezglutenowych
-2 łyżki łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
-2 łyżki wody


masa czekoladowa:

-100g gorzkiej czekolady
-60g mleka kokosowego lub innego roślinnego

dodatkowo:
-garść płatków owsianych bezglutenowych
-garść orzechów nerkowca lub innych

Sposób przygotowania:
-suszone owoce zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 10min, aż zmiękną
-suszone owoce odsączamy z wody, łączymy z pozostałymi składnikami i przekładamy do blendera
-całość blendujemy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i ją uklepujemy
-wkładamy do zamrażalnika na 10minut

warstwa czekoladowa:

czekoladę z dodatkiem mleka zpuszczamy w kąpieli wodnej i dokładnie mieszamy
-odstawiamy , aż lekko przestygnie i nakładamy na ciasto
-posypujemy płatkami i orzechami
-wstawiamy do zamrażalnika na 15minut, kroimy na kawałki
-przechowujemy w lodówce

Smacznego i na zdrowie!

2 komentarze:

  1. Pysznie wyglądają te batoniki. Chętnie bym zjadła teraz taki do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta warstwa czekoladowej masy musi świetnie pasować :D

    OdpowiedzUsuń