ŚLIWKOWE CIASTECZKA Z GORZKĄ CZEKOLADĄ



Składniki:-2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego/masła klarowanego
-120g kaszy jaglanej
-200ml mleka roślinnego
-80g suszonych śliwek
-40g wiórków kokosowych

dodatkowo:
-2 kostki gorzkiej czekolady (posiekanej)

Sposób przygotowania:
-kaszę jaglaną prażymy w suchym garnuszku, zalewamy mlekiem, dodajemy śliwki i gotujemy do miękkości aż kasza wchłonie całą wodę
-dodajemy wiórki i całość dokładnie mieszamy
-odstawiamy aż lekko przestygnie, dodajemy olej i dokładnie blendujemy
-zwilżamy dłonie wodą, z masy formujemy kulki, spłaszczamy je i posypujemy czekoladą
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-pieczemy 15minut

Smacznego i na zdrowie!

6 komentarzy:

  1. Bardzo fajne ciasteczka :) Zdecydowanie moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak pysznie przypieczone ciastki :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile ciastek wychodzi z tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedy dodajemy dwie łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, olej dodajemy do ugotowanej kaszy :). Pozdrawiam!

      Usuń