BOUNTY Z KASZY JAGLANEJ W SŁOICZKACH
biała masa:
-200g kaszy jaglanej (1 szklanka)
-2 szklanki mleka kokosowego
-2,5 szklanki wody/mleka roślinnego
-4 łyżki ksylitolu/erytrolu
-150g wiórków kokosowych bez siarki+ łyżka do posypania
-pół łyżeczki sproszkowanej wanili
dodatkowo:
-1 tabliczka gorzkiej czekolady
-50ml mleka roślinnego/wody-1 łyżka oleju kokosowego
-2 szczypty soli himalajskiej
Sposób przygotowania:
-kaszę prażymy w suchym garnuszku, zalewamy płynem (2 szklanki mleka kokosowego), słodzimy i gotujemy do miękkości
-odstawiamy kaszę aż przestygnie, wlewamy wodę, dodajemy wiórki i blendujemy na gęsty krem
warstwa czekoladowa:
-mleko wlewamy do garnuszka, dodajemy olej kokosowy i doprowadzamy do wrzenia-zmniejszamy ogień, wrzucamy czekoladę i mieszamy aż się rozpuści
-zdejmujemy z palnika i studzimy
następnie:
-do słoiczków nakładamy białą masę, czekoladową i znów białą i czekoladową
-wierzch posypujemy wiórkami kokosowymu
Smacznego i na zdrowie!
Z kaszy jaglanej jeszcze nie jadłam, ale bardzo chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłyśmy co drugi dzień :D Musimy znów do tych słoiczków wrócić :D
OdpowiedzUsuń