KUKURYDZIANE CIASTO Z NEKTARYNKĄ
Składniki (blaszka 23x10)
-100g mąki kukurydzianej
-50g mąki owsianej bezglutenowej
-100g rozpuszczonego oleju kokosowego
-60g erytrolu/ksylitolu
-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
-2 łyżki soku z cytryny
-3 jajka M
-180g jogurtu naturalnego/śmietanki kokosowej
-szczypta soli
dodatkowo:
-1 nektarynka pokrojona na cienkie plasterki
Sposób przygotowania
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-żółtka oddzielamy do białek
-białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę- pod koniec dodajemy łyżkę erytrolu
-żółtka z dodakiem erytrolu miksujemy na puch
-ubitą pianę łączymy z żółtkami i dokładnie mieszamy
-dodajemy resztę składników i całość miksujemy na małych obrotach
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód), przekładamy masę i układamy kawałki nektarynki
-pieczemy 50-60minut, aż wierzch będzie lekko przyrumieniony
-wyciągamy z piekarnika, przykrywamy ściereczką i studzimy
Smacznego i na zdrowie!
Bardzo lubię ciasta z owocami, a z nektarynkami smakują świetnie :) Już je lubię :)
OdpowiedzUsuńSmacznie! :-)
OdpowiedzUsuńIdealne na niedzielny piknik :D
OdpowiedzUsuńJakie wymiary blaszki?
OdpowiedzUsuńblaszka 23x10 :)
Usuń