BEZGLUTENOWE CIASTO JOGURTOWE Z TRUSKAWKAMI
Składniki:
-4 małe jajka
-1 szklanka jogurtu greckiego
-1 szklanka mąki ryżowej
-1 szklanka mąki owsianej (dla bezglutenowców certyfikowana)
-pół szklanki lub 3/4 szklanki erytrolu/ksylitolu
-40g budyniu śmietankowego proszku bez cukru/mąki ziemniaczanej/mąki z tapioki
-2 łyżeczki proszku do pieczenia BIO
-pół łyżeczki sody oczyszczonej
-1 łyżka soku z cytryny
-garść truskawek-1 łyżka otartej cytryny (wcześniej sparzyć)
Sposób przygotowania:(blaszka o wymiarach 21x19)
-suche składniki mieszamy ze sobą
-jajka miksujemy z cukrem na puch, dodajemy jogurt dalej miksujemy
-dodajemy resztę składników i całość ponownie miksujemy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i układamy pokrojone truskawki
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-pieczemy 40minut
-wyjmujemy i studzimy na kratce
Smacznego i na zdrowie!
Bardzo lubię takie proste ciasta :) Pycha!
OdpowiedzUsuńGdzieś już te ciasa widziałam, oj kusicie, kusicie :) Ale chyba najprostrze ciasta są zawsze najlepsze :)
OdpowiedzUsuń