BEZGLUTENOWE PLACKI Z JABŁKAMI
Składniki:
-150g mąki ryżowej
-3/4 szklanki mleka kokosowego
-2 jajka M
-3 łyżki erytrolu/ksylitolu
-20g mąki kokosowej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej/z tapioki/ budyniu bez cukru
-1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
-30ml rozpuszczonego oleju kokosowego/masła klarowanego
-1 jabłko pokrojone na cienkie i małe plasterki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
dodatkowo:
-olej kokosowy/masło klarowane do smażenia
Sposób przygotowania
-suche składniki mieszamy ze sobą
-jaja miksujemy z dodatkiem cukru na puch
-dodajemy mleko i po trochu suche składniki cały czas miksując
-wlewamy tłuszcz, wrzucamy jabłko i dokładnie mieszamy
-patelnie rozgrzewamy z dodatkiem tłuszczu
-smażymy placuszki z oby dwóch stron na rumiany kolor
Smacznego i na zdrowie!
Placuszki cudownie pachną jakby się smażyło kokosanki. :)Ciekawe jest to, że masa jest gęsta i twarda, a po nałożeniu na patelnię nabiera plastyczności i pieknie się formuje. (Zapewne zasługa to nie tylko tłuszczu z oleju kokosowego ale i z mleka, które przecież też go sporo zawiera.) Ja dałam dwa jabłka, a i tak nie czuć ich za bardzo, jedno jajko i ciut wody, by zrekompensować trochę ilość składników "mokrych"- wyszło mi ok. 23 placków. Wyglądają też troche inaczej niż na zdjęciu, bardziej przypominają swoim zabarwieniem ten rumiany czubek kokosanki, a reszta jest bardzo jasna. Dzięki za bardzo smaczny, oryginalny i egzotyczny przepis na tak zwyczajną potrawę. :)
OdpowiedzUsuńCiesze się, że placuszki przypadły do gustu :).
UsuńPozdrawiam!