Krem czekoladowo - orzechowy a'la Nutella
Składniki:
-150g suszonych daktyli + woda do zalania
-1 szklanka orzechów laskowych namoczonych całą noc
-2 łyżki miodu/syropu daktylowego
-30g kakao
-20g rozpuszczonego oleju kokosowego
Sposób przygotowania:
-daktyle zalewamy wrzątkiem (tak aby je przykryć) i odstawiamy na około 10minut aż zmiękną
-daktyle odsączamy z wody (wodę zostawiamy)
-do blendera przekładamy daktyle , 3/4 szklanki orzechów, miód, kakao oraz olej kokosowy
-całość zalewamy wodą z daktyli (200ml) i wszystko dokładnie blendujemy
-resztę orzechów drobno siekamy, dodajemy do kremu i mieszamy
-przechowujemy w zamkniętym słoiczku w lodówce
Smacznego i na zdrowie!
Jak dlugo moze stac taki krem w lodowce?:)
OdpowiedzUsuńDwa dni i po kremie nie ma śladu :D
OdpowiedzUsuń