Ciasto MONTE





Składniki:
(okrągła blaszka 17cm)
Ciasto:
-3 jajka
-1 szklanka mąki owsianej bezglutenowej (zmiksowałam płatki owsiane w młynku)
-40ml rozpuszczone masła klarowanego/oleju kokosowego
-pół łyżeczki sody oczyszczonej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO

-1 łyżka octu jabłkowego/soku z cytryny
-3 łyżki erytrolu/ksylitolu
masa biała:

-130g suchej kaszy jaglanej + 250ml wody
-1 puszka dobrze schłodzonego mleka kokosowego (potrzebujemy 150g stałej warstwy z puszki)
-2-3 łyżki ksylitolu/erytrolu
polewa czekoladowa:
-150g czekolady mlecznej bez cukru/gorzkiej
-70ml mleka roślinnego

dodatkowo:
-spora garść posiekanych orzechów laskowych


Sposób przygotowania
:
ciasto:
-białka jaja ubijamy na sztywną pianę
-żółtka z dodatkiem słodzidła miksujemy na puch
-pianę łączymy z żółtkami, dodajemy po mału mąkę owsianą i miksujemy na małych obrotach
-dodajemy resztę składników i ponownie miksujemy
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-blaszkę wykładamy papirem do pieczenia, przekładamy masę i pieczemy 30minut
-wyjmujemy z piekarnika i studzimy
-ostrym nożem odcinamy kopułkę

masa biała:
-kaszę prażymy w suchym garnuszku, zalewamy wodą, dodajemy słodzidło i gotujemy do miękkości około 7 minut
-kaszę odstawiamy i studzimy (musi być zimna)
-z puszki wyjmujemy stałą warstwę, dodajemy do kaszy i dokładnie blendujemy
-na ciasto nakładamy masę i równomiernie ją rozprowadzamy
-ciasto wkładamy do lodówki na około 15minut

polewa czekoladowa:
-czekoladę łamiemy na kawałki, przekładamy ją do miseczki, zalewamy mlekiem i rozpuszczamy w kąpieli wodnej
-całość dokładnie mieszamy i lekko studzimy
-polewę nakładamy na ciasto, posypujemy orzechami i wkładamy do lodówki na około 30minut

Smacznego i na zdrowie!



1 komentarz:

  1. moze cos byc W KONCU nie FIT?!!!!!!!!! czy was juz ludzie totalnie pojeee balo od tego fitu?!

    OdpowiedzUsuń