Kruche ciasto z gruszkami i jabłkami
Składniki:(okrągła blaszka 20cm)
kruche ciasto:
-3 średnie jajka M
-30g rozpuszczonego oleju kokosowego
-90g mąki kokosowej
-20g mąki ziemniaczanej/z tapioki
-2 łyżki ksylitolu/erytrolu
-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
nadzienie:
-200g jabłek obranych i pokrojonych w średnią kostkę
-150g słodkich gruszek obranych i pokrojonych w średnią kostkę
-2 łyżki ksylitolu/erytrolu
-100ml wody
-2 łyżeczki żelatyny
-1/3 łyżeczki imbiru
dodatkowo:
-garść płatków migdałów
Sposób przygotowania:
kruche ciasto:
-wszystkie składniki przekładamy do blendera i miksujemy do połączenia wszystkich składników
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i lekko je uklepujemy (najlepiej zwilżonymi dłońmi)
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-pieczemy 15minut, wyciągamy z piekarnika i studzimy
nadzienie:
-do garnuszka wlewamy wodę, wrzucamy owoce, dodajemy cukier i gotujemy do miękkości
-zdejmujemy z palnika, dodajemy żelatynę i energicznie mieszamy
-garnuszek odstawiamy w chłodne miejsce i czekamy aż masa lekko stężeje
następnie:
-na spód ciasta wykładamy gotowe nadzienie i posypujemy płatkami migdałów
-wkładamy do lodówki na kilka godzin
Smacznego i na zdrowie!
Bardzo lubię kruche ciasta, a gruszka na kruchym cieście smakuje wybornie. Pycha! :)
OdpowiedzUsuńJa zawsze bardzo lubię takie kruche
OdpowiedzUsuńWłaśnie siedzi w piekarniku :)
OdpowiedzUsuńKokosowy spód super pasuje do tych owoców :D
OdpowiedzUsuńasdsfdg
OdpowiedzUsuńChroń rozmowy online za pomocą program do śledzenia line aplikacja! To narzędzie, idealne do kontroli rodzicielskiej, zapewnia wgląd w działania związane z przesyłaniem wiadomości, promując odpowiedzialną komunikację online w bezpiecznej przestrzeni cyfrowej.
OdpowiedzUsuń