Kokosowe ptasie mleczko na dyniowym spodzie z porzeczkową galaretką
Składniki:(blaszka 21x19)
kruche ciasto:
-3 średnie jajka M
-30g rozpuszczonego oleju kokosowego
-90g mąki kokosowej
-20g mąki ziemniaczanej/z tapioki
-2 łyżki ksylitolu/erytrolu
-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
-20g pestek dyni
pianka chia:
-800ml mleczka kokosowego (2 puszki)
-4 łyżki nasion chia
-4 łyżeczki żelatyny
dodatkowo:
-1 słoiczek dżemu porzeczkowego bez cukru
-150ml wrzącej wody
-2,5 łyżeczki żelatyny
Sposób przygotowania:
kruche ciasto:
-wszystkie składniki przekładamy do blendera i miksujemy do połączenia wszystkich składników
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i lekko je uklepujemy (najlepiej zwilżonymi dłońmi)
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-pieczemy 15 minut, wyciągamy z piekarnika i studzimy
pianka chia:
-700ml mleczka wlewamy do miski, dodajemy nasiona chia, mieszamy i odstawiamy na około 1h
-100ml mleka kokosowego przelewamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z palnika dodajemy żelatynę i energicznie mieszamy
-odstawiamy aby lekko przestygło, następnie łączymy z mlekiem kokosowym i dokładnie mieszamy
-całość odstawiamy aż pianka zacznie tężeć (około 1-2h)
-na spód ciasta wylewamy masę kokosową
-wstawiamy do lodówki na około 1-2h aż pianka stężeje
następnie:
-żelatynę rozpuszczamy we wrzącej wodzie i łączymy z dżemem
-całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki żeby lekko stężało
-na piankę wykładamy dżem
-ponownie wstawiamy do lodówki na około 1-2h
Smacznego i na zdrowie!
Niestety nie ten smak dżemu na konkurs. Do wyboru są tylko te trzy smaki co na banerze akcji. Pomysł super.
OdpowiedzUsuńDopiero po fakcie doczytałam, że muszą być inne smaki :D . Cóż wymyślę coś nowego!
UsuńPozdrawiam
Fajny pomysł na wykorzystanie dżemu do galaretki :D
OdpowiedzUsuńJaka pychotka :-) Aż ślinka leci :-)
OdpowiedzUsuńWygląda bosko, nie wiem która część mnie bardziej zachwyca, a całość to już petarda :)
OdpowiedzUsuń