Muffiny kawowe z gruszką
-1 puszka ciecierzyca
-3 jajka M
-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
-30g mąki kukurydzianej
-1 gruszka
-3 łyżku ksylitolu
-1 łyżka kawy rozpuszczalnej
-40g rozpuszczonego oleju kokosowego/masła klarowanego
-1/3 łyżeczki suszonego imbiru
Sposób przygotowania:
-z ciecierzycy odlewamy wodę i płuczemy ją na sitku
-białka jaja z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę
-ciecierzycę blendujemy z żółtkami oraz słodzikiem, dodajemy tłuszcz i całość miksujemy
-następnie dodajemy ubitą pianę, mąkę kukurydzianą, kawę, imbir oraz proszek do pieczenia i mieszamy
-gruszką obieramy ze skóry i kroimy w kostkę
-do masy dodajemy pokrojoną gruszkę i ponownie mieszamy
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-masę przekładamy do papilotek
-pieczemy 40minut i wyciągamy z piekarnika
Smacznego i na zdrowie!
Super wyglądają. Na ciecierzycy jeszcze nie piekłam, ale chyba spróbuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis. Nie miałam gruszki, więc dałam truskawki i nektarynkę i wyszło smacznie. Następnym razem chyba dodam jeszcze jedną łyżkę słodzika. Zastanawiałam się czy nie dodać syropu z agawy, ale nie wiem czy to nie rozcieńczy za bardzo masy. Pozdrawiam - Ewelina
OdpowiedzUsuńMam prośbę, czy mogłabyś dawać przybliżoną wagę strączków z puszki? Nie kupuje takich puszek więc nie mam jak sprawdzić, a nie wiem ile użyć. Szklankę?
OdpowiedzUsuńPowinno być 240g ugotowanej fasoli .Ja zawsze używam tej z puszki, więc nie mam pojęcia ile powinno być surowej.
UsuńPyszne sa! pieklam troszke krocej niz w przepisie 25 minut, wyszly bardzo delikatne i znikaja w expresowym tempie. Zagoszcza w moim menu na stale :)
OdpowiedzUsuń