Szarlotka z bitą śmietaną
-1 puszka białej fasoli (400g, waga po odsączeniu 240g)
-3 duże jajka
-szczypta soli
-50g rozpuszczonego oleju kokosowego/masła klarowanego
-35g śmietankowe budyniu w proszku bez cukru
-2 łyżki wiórków kokosowych
-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
-kilka łyżek erytrolu/ksylitolu
mus jabłkowy:
-1kg słodkich jabłek
-1/4 szklanki wody
-1 łyżeczka cynamonu-kilka łyżek erytrolu/ksylitolu
-70g galaretki cytrynowej bez cukru
bita śmietana:
-2 puszki tłustego mleka kokosowego dobrze schłodzonego
-2 łyżki erytrolu/ksylitolu
dodatkowo(nasączenie biszkoptu):
-1/5 szklanki wody
-2 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:ciasto:
-białka jaja z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę
-żółtka z dodatkiem słodziłą miksujemy na puch, dodajemy odsączoną fasolę i miksujemy na gładką masę
-do masy dodajemy ubitą pianę oraz resztę składników i mieszamy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-pieczemy 40 minut, wyjmujemy z piekarnika i studzimy
-nasączamy biszkopt wodą z cytryną
mus jabłkowy:
-jabłka dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki
-jabłka wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy słodzik oraz cynamon i dusimy na małym ogniu do miękkości pod przykrywką
-dokładnie blendujemy, wsypujemy galaretkę i energicznie mieszamy
-odstawiamy aż przestygnie i lekko zgęstnieje
następnie:
-mus jabłkowy nakładamy na biszkopt
-ciasto wkładamy do lodówki aby mus stężał
bita śmietana:
-z puszki wyciągamy tylko śmietankę(stałą warstwę)
-dodajemy 2 łyżki słodziku i miksujemy na puch
-bitą śmietanę nakładamy na stężały mus jabłkowy
-posypujemy wiórkami (opcjonalnie)
Smacznego i na zdrowie!
Szarlotki na spodzie z fasoli to jeszcze nie jadłyśmy :D
OdpowiedzUsuńPrezentuje się pysznie, a do tego same zdrowe składniki :)
OdpowiedzUsuń