Dyniowo-cynamonowe batoniki (bez pieczenia)
Składniki (7 batoników):
-3/4 szklanki puree z dyni (około 400g świeżej dyni)*
-pół szklanki mąki migdałowej
-1 szklanka wiórków kokosowych
-1,5 łyżeczki cynamonu
-1 łyżeczka cukru kokosowego lub innego słodzidła
polewa czekoladowa:
-60g gorzkiej czekolady min. 90% kakao
-3 łyżki wody
dodatkowo:
-garść posiekanych orzechów (u mnie migdały)
*aby przygotować puree wystarczy świeżą dynie pokroić na kawałki i upiec w piekarniku w temperaturze 180-200C przez około 40minut (do miękkości)
Sposób przygotowania:
-wszystkie składniki zagniatamy i formujemy batoniki
-wkładamy do zamrażalnika na około 10minut
-czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, na koniec dodajemy wodę i energicznie mieszamy
-batoniki polewamy czekoladą i posypujemy migdałami lub innymi orzechami
-wkładamy do lodówki na około 1h
Smacznego i na zdrowie!
Super, musiały być pyszne :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie powinni takie batoniki sprzedawać :D :D
OdpowiedzUsuńFantastyczne:)
OdpowiedzUsuńWyglądają rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńMimo późnej pory, skusiłabym się na takiego pysznego batonika! :))
Paskudne wyszły ��Nikt u mnie tego nie chciał jeść
OdpowiedzUsuńPrzykro mi. Dlaczego nie smakowały?
Usuń