Trufle dyniowo-bananowe z orzechami


Składniki:
-300g świeżej dyni hokkaido
-1 dojrzały banan

-40g posiekanych orzechów włoskich lub innych
-60g wiórków kokosowych

polewa czekoladowa:
-50g gorzkiej czekolady min 90% kakao
-3 łyżki wody

dodatkowo:
-wiórki kokosowe
-mak

Sposób przygotowania:
-piekarnik rozgrzewamy do 200C
-dynię dokładnie myjemy, suszymy i kroimy na małe kawałki
-pieczemy około 30minut do miękkości i studzimy
-dynię łączymy z bananem i dokładnie blendujemy
-dodajemy resztę składników, formujemy kulki i wkładamy do zamrażalnika na około 5-10minut

polewa czekoladowa:
-czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy wodę i energicznie mieszamy

następnie:
-gotową polewę lekko studzimy, btaczamy w niej kulki i posypujemy wiórkami oraz makiem
-trufle wkładamy ponownie do zamrażalnika na około 5minut

Smacznego i na zdrowie!

4 komentarze: