Trufle dyniowo-bananowe z orzechami
-300g świeżej dyni hokkaido
-1 dojrzały banan
-40g posiekanych orzechów włoskich lub innych
-60g wiórków kokosowych
polewa czekoladowa:
-50g gorzkiej czekolady min 90% kakao
-3 łyżki wody
dodatkowo:
-wiórki kokosowe
-mak
Sposób przygotowania:
-piekarnik rozgrzewamy do 200C
-dynię dokładnie myjemy, suszymy i kroimy na małe kawałki
-pieczemy około 30minut do miękkości i studzimy
-dynię łączymy z bananem i dokładnie blendujemy
-dodajemy resztę składników, formujemy kulki i wkładamy do zamrażalnika na około 5-10minut
polewa czekoladowa:
-czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy wodę i energicznie mieszamy
następnie:
-gotową polewę lekko studzimy, btaczamy w niej kulki i posypujemy wiórkami oraz makiem
-trufle wkładamy ponownie do zamrażalnika na około 5minut
Smacznego i na zdrowie!
Świetna wersja, piękny kolor w środku :)
OdpowiedzUsuńZrobię sobie, zrobię :-)
OdpowiedzUsuńmałe okrągłe cuda
OdpowiedzUsuńMniam jakie pyszności :-)
OdpowiedzUsuń