Batoniki migdałowo-kokosowe (bez pieczenia)
Od wielu lat dbam o swoje i moich bliski zdrowie. Lubię przygotowywać zdrowe potrawy, a w szczególności słodkości, co zresztą można zauważyć na moich blogu. Wiele osób uważa, że zdrowy styl życia=wyrzeczenia i jałowa dieta. Nic bardziej mylnego, bowiem zawsze potwarzałam, że przy odrobinie chęci i fantazji można stworzyć niepowatarzalne i fantastyczne potrawy.
Uwielbiam zaskakiwać swoimi pomysłami i pokazywać, że można samemu przygotować zdrowe, a zarazem pyszne słodycze, które nawet lepiej smakują niż te sklepowe.
Najważniejsze jest dla mnie to, aby potrawa była pozbawiona przetworzonych produktów( typu: biały cukier, biała mąka, utwarzone oleje roślinne, sztuczne barwniki i konserwanty), apetycznie wyglądała i smakowała moim bliskim oraz czytelnikom bloga!
Składniki(około 13 batoników):
-200g wiórków kokosowych (bez dwutlenku siarki)
-100g mąki migdałowej
-400ml tłustego mleka kokosowego
-1 łyżka erytrolu/ksylitolu (opcjonalnie)
dodatkowo:
-1 tabliczka gorzkiej czekolady min. 90% kakao
-8 łyżek wody
-garść wiórków kokosowych
Sposób przygotowania
-wiórki zalewamy mlekiem kokosowym i cały czas mieszamy aż masa zgęstnieje
-dodajemy mąkę migdałową i ponownie mieszamy
-całość odstawiamy do lodówki na około 15minut
-z masy formujemy batoniki i wstawiamy do zamrażalnika na 10minut
polewa czekoladowa:
-zekoladę łączymy z wodą i czekamy, aż czekolada się rozpuści . Następnie mieszamy
następnie:
-batoniki smarujemy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami
-batoniki wkładamy do lodówki na około 30minut
Smacznego i na zdrowie!
Czy można czymś zastąpić mąke migdałową albo zmielone migdały?
OdpowiedzUsuńMożna zastąpić inną mąką z orzechów lub mąką ze słonecznika
UsuńWitam, jutro mam plan zrobic batoniki :) tak dla pewnosci - cale mleczko kokosowe? Czy tylko stala czesc? Dziekuje za swietne przepisy i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWitam,
Usuńcałe mleczko :).
Pozdrawiam i dziękuję za miłe słowa :)
wode mieszamy z czekoladą? Bardzo ważne, proszę o odp.
OdpowiedzUsuńTak, czekoladę łączymy z wodą i czekamy, aż czekolada się rozpuści . Następnie mieszamy
Usuń